Olympus Stylus SH-1

Denna resekamera bjuder på fin design och ett stort zoomomfång. Vi är mycket imponerade över bildstabiliseringen, som motverkar skakningar på fem ledder, men brusreduceringen är skakig.

#Kameror #Olympus
8.5

Den stilfulla retrodesignen från Pen-serien har helt klart förts vidare i den nya resekameran Stylus SH-1. Den är härligt kompakt och har hela 24x optisk zoom, vilket motsvarar brännviddsomfånget 25–600 mm. Det är ganska imponerande för en så liten kamera. Det kraftiga telet ställer dock stora krav på kamerans bildstabilisering, och just denna är ett av kamerans starkaste kort eftersom den motverkar skakningar på hela fem ledder samtidigt. Denna speciella teknik har ärvts från storebror OM-D E-M5, och man ser genast den positiva effekten; det är väldigt få bilder som blir oskarpa när man använder de stora brännvidderna. De få bilder som ändå blir suddiga beror på kamerans autofokus, som har svårt att fokusera mellan 500 och 600 mm när saker och ting rör sig. Kameran tar 11,5 bilder per sekund i full upplösning, men även här har autofokusen svårt att hänga med.
Stylus SH-1 har inbyggt wi-fi, och med Olympus Image-app kan man fjärrstyra sin kamera från telefonen via en sökarbild.

Kraftig brusreducering

Kamerans bildsensor mäter bara 6,2 x 4,5 mm, och kombinerat med upplösningen på 16,0 megapixel blir bildbruset störande eftersom varje pixel är rätt liten. Olympus försöker dämpa kornigheten genom att låta brusreduceringen ta i ordentligt från iso 800, vilket går hårt åt detaljerna. De blir helt enkelt för luddiga. Upp till och med iso 400 presterar SH-1 dock fina bilder med mättade och varma färger samt bra kontrast. Vi rekommenderar definitivt att man håller sig under iso 800 och i stället använder den största bländaren F3.0, där skärpan är fin och man inte ser vare sig vinjettering eller kromatisk aberration. Kameran spelar in video i Full HD med 60 bilder i sekunden, och ljudet är i stereo. Skärmen är bra, och det finns ett inbyggt elektroniskt vattenpass. Bland de totalt 16 motivprogrammen hittar man ett utmärkt HDR-program för kontrastrika motiv.

Omdöme

SH-1 är en stilfull resekamera. Den har en utmärkt bildstabilisering som säkrar skarpa bilder i teleläge. Motiven får dock inte röra sig alltför snabbt, då autofokusen annars får en del problem. Man bör hålla sig på högst iso 400, men gör man bara det får man en bra bildkvalitet med fina färger, wi-fi och en rad välfungerande motivprogram.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
24x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
11,5
Max. ISO
6400