Olympus PEN-EPL5

Kamerahuset är på papperet testets minsta och lättaste, men till historien hör att E-PL5 är testets enda som inte har inbyggd blixt.

#Kameror #Olympus
8.2

Olympus utvecklade 2008 standarden Micro Four Thirds tillsammans med Panasonic. E-PL5 är Olympus senaste och ännu mindre modell. Objektivet går att fälla ihop när kameran inte används men blir aldrig riktigt lika kompakt som Panasonics motorzoomobjektiv. Båda är dock en del av det omfattande Micro Four Thirds-systemet, så objektiv och blixtar till Panasonic kan användas på Olympus om tvärtom. Kamerahuset är på papperet testets minsta och lättaste, men till historien hör att E-PL5 är testets enda som inte har inbyggd blixt. Den måste monteras när man ska använda den, vilket både är opraktiskt och drar ner betyget.

Överraskande lågt brus

Trots de beskedliga måtten är 3,0-tumsskärmen vridbar. Den är tryckkänslig och håller hög kvalitet, men den tryckkänsliga styrningen är inte lika bra integrerade med den klassiska knapp- och menystyrningen. Trycker man på skärmen där man vill att motivet ska vara skarpt reagerar kameran dock snabbt. Många kommer att gilla kamerans små mått och stilrena design, men i praktiken har den testets sämsta ergonomi, och de mycket små siffrorna, bokstäverna och ikonerna på skärmen gör inte handhavandet enklare. Tack vare det nya MSC-objektivet är autofokusen markant bättre än på tidigare PEN-kameror. Micro Four Thirds har betydligt mindre sensorer än testets övriga kameror, men det syns först på stora utskrifter, där detaljåtergivningen är mer beskedlig. De enskilda pixlarna är också mindre, och man skulle därför kunna förvänta sig mer bildbrus på grund av ett sämre signal-/brusförhållande, men här klarar sig E-PL5 fint. Den svaga punkten är färgåtergivningen, som generellt är för varm. Därför bör man hålla sig ifrån inställningen Vivid, som får varma färger att glöda i solsken. Exponeringen är säker, men automatiken väljer ofta att blända ner och öka ISO, vilket sänker bildkvaliteten. Ett lågt ISO och kort slutartid skulle göra mer för skärpan. Olympus har fortfarande marknadens bästa konstfilter, t.ex. kornigt svartvitt. E-PL5 finns i svart, vitt eller silver. Som tillbehör kan man köpa en optisk sökare, och Olympus är den enda i testet som erbjuder originaltillverkade undervattenshus. Företaget har dessutom det största urvalet av objektiv till systemkameror.

Omdöme

E-PL5 har en läcker design, men den genomsnittliga bildkvaliteten och den dåliga ergonomin gör den dock mindre lämpad för entusiasten

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
25600