Olympus PEN E-PL9

När det gäller pris, bilder och specifikationer är PEN E-PL9 långt ifrån den bästa kameran för foto­entusiasten. Men Olympus fokuserar på en annan kundgrupp.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
8.3

Olympus PEN E-PL9 väger utan objektiv bara 332 gram. Målet var att tillverka en stilfull, feminin och mode­riktig kamera utan sökare i en elegant retro­design, och det lever PL9 upp till. ­Olympus har försett den nya modellen med 4K-video, ­inbyggd blixt, Bluetooth-överföring av bilder till mobil enhet samt bättre autofokus. Trots detta gör bristen på sökare att kameran inte är helt användbar för en renodlad fotoentusiast. På Olympus webbplats framgår det också tydligt att E-PL9 inte riktar sig till ­entusiaster, utan till modemedvetna kvinnor. Om de sju olika handremmarna kan man bl.a. läsa att ”snygga färger kommer att glädja alla modeälskare”.
På bildsidan är E-PL9 särskilt bra på färger och kontrast. Den automatiska vitbalansen är säker, och i-Enhance-­inställningen ger en fin färgmättnad under nästan alla förhållanden. ­Upplösningen på 15,9 megapixel sätter gränser för hur stora utskrifter man kan göra, men det räcker långt för användning på internet. Mängden korn är acceptabel till och med ISO 12 800. Reflexer i skärmen var en anledning till att vi fick många fler felexponeringar och sneda ­horisonter än vanligt. Detta, samt det faktum att det är enklare att komponera bilden rätt, gör att vi föredrar kameror med sökare, t.ex. Olympus E-M10 som kostar ungefär lika mycket.
Det kompakta, om än inte vidare ljusstarka, zoomobjektivet på ­14–42 mm är snyggt på kameran. Detsamma gäller för skärmen som kan riktas framåt för selfies. Kameran finns i tre ­färgkombinationer. Och den är en av marknadens elegantaste kameror.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

E-PL9 är en tjusig och elegant kamera till ett överkomligt pris, med en bildkvalitet som räcker för användning på internet och för t.ex. A4-utskrifter.

Vi saknar en sökare i kameran – eller åtminstone en skärm som inte ger reflexer, vilket gör det svårt att se bilden i solsken.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
8,6
Max. ISO
26