ID: 23345

Olympus PEN E-PL8

Olympus senaste lilla spegellösa systemkamera är lika tjusig ur alla vinklar. Men Olympus har tydligen främst uppgraderat kamerans design och finish.

#Kameror #Olympus
8.5

Olympus PEN E-PL8 är elegant redan när man packar upp den ur lådan. Oavsett prislappen brukar vi peka på kamerasystemet Olympus PEN som ett bra val för dem som vill köpa en kamera som är bra men ändå snygg, eller för dem som helt enkelt älskar den eleganta retrokänslan. Kameran kan köpas i tre färgkombinationer med svart, vitt och brunt. Jämfört med E-PL7 från 2014 har knappar och rattar blivit större och snyggare i stil med PEN-F, handgreppet är mindre, och så har det tillkommit ett par digitala filter. Annars har det inte hänt något. Både E-PL7 och E-PL8 är systemkameror utan sökare med en skärm på tre tum som kan vinklas 180 grader framåt, underligt nog under kameran. Det gör det omöjligt att använda stativ eller selfiepinne, och man kan inte heller ställa kameran på något under fotografering. Det finns ingen inbyggd blixt, men det ingår en liten lös blixt med ledtal på sju.
Är E-PL8 en bra kamera då? Det är mycket den inte klarar, som actionbilder, sport och liknande, men om man tar med kameran på semester eller en promenad i staden är den i sitt esse. Den är kompakt och lätt, och skärmen är informativ och enkel att använda. Man kan peka på något i skärmbilden, och så fokuserar kameran på det och tar bilden. Kameran har även ett flertal bra funktioner och kreativa filter. Dessutom har den ett diskret men effektivt elektroniskt vattenpass. Trots upplösningen på 15,9 megapixel räcker detaljåtergivningen absolut till de flesta ändamål. Färgåtergivningen är fin och kan anpassas efter smak. Bruset är välkontrollerat till ISO 6 400 och stör först på ISO 25 600. Den svaga punkten är exponeringen. Man får jobba med exponeringskompensationen för att få optimal motivåtergivning.

Varför handlar det så mycket om stil och mode när vi pratar om PEN E-PL8? En orsak är att det var det första vi kom att tänka på när vi packade upp kameran och visade den för andra. En annan orsak är att det är just så Olympus också tänker. På deras egen webbplats kan man bläddra bland axelremmar i tre olika färger och handledsremmar i sju färger, och många andra originaltillbehör. Och det kan vi inte se något negativt med. Faktum är att PEN har utvecklats till det bästa försöket som vi hittills har sett på att marknadsföra en kameraserie till en mindre och tydligt definierad målgrupp. Om man bara är det minsta fotoentusiast trivs man betydligt bättre med Olympus OM-D-serie. Men i vilket fall som helst är Olympus kameror kul att fotografera med. De är små och lätta kameror som man kan ha med överallt, och som förutom den vanliga exponeringsautomatiken har några av marknadens bästa kreativa digitala filter, funktionen Live Composite, där man kan följa hur bilden alstras under en lång exponering, och annat godis. Man får bara se till att ha rimliga förväntningar på vad kameran kan prestera. Betyget reflekterar främst kamerans förmåga att ge optimala bildmöjligheter med tanke på priset. Då blir det minus i protokollet för att PL8 saknar en sökare, upplösningen är i lägsta laget, och dessutom är autofokusen lite långsam med tanke på priset. E-PL7 finns för övrigt fortfarande på marknaden. I skrivande stund finns den att köpa för 3 489 kronor för bara huset.

Omdöme

En liten, lätt och elegant kamera med godkänd bildkvalitet och stor, kreativ potential. Designen är attraktiv.
Håller PEN på att stagnera? Tekniken i E-PL8 har praktiskt taget inte uppdaterats jämfört med E-PL7 från 2014, och bara finishen har uppgraderats.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
25600