Olympus PEN E-PL10

PEN-serien innehåller några av de minsta systemkamerorna just nu, men med sitt fylliga grepp och mothåll för tummen ligger E-PL10 bra i handen.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
8.2

PEN-serien innehåller några av de minsta systemkamerorna just nu, men med sitt fylliga grepp och mothåll för tummen ligger E-PL10 bra i handen. Inställningsrattarna roterar mjukt och distinkt, något som andra märken borde ta efter. Någon sökare finns inte, så man är tvungen att använda skärmen, och här hade vi problem med att se motiv och exponering i solsken. På den vinklingsbara pekskärmen kunde vi lätt placera fokuspunkten med fingret, men menyn kan bara användas via skärmen i begränsad omfattning, vilket är en nackdel. Via ett tryck på OK-knappen når man dock snabbt de viktigaste inställningarna, bland annat ISO och fokusinställning.
Kamerans autofokus har 121 fokuspunkter, vilket är ganska lite i detta segment av marknaden, men den reagerar snabbt och säkert. Det finns ansikts- och ögonavkänning, men de är inte lika bra som hos exempelvis Sony och Canon. I tyst läge klarar kameran 14,1 bilder per sekund, vilket faller till 8,6 med den mekaniska slutaren. Detta är dock fortfarande en utmärkt hastighet.
Den lilla Four Thirds-sensorn ger en fin detaljgrad vid låga ISO-värden, dock utan att imponera. Bruset blir tydligt redan över ISO 6400. Vi fick dessutom ofta hjälpa exponeringen på traven, så att bilderna inte skulle bli för mörka.
E-PL10 har hela 31 ART-filter samt bildstilar som kan justeras innan bilderna delas på exempelvis Instagram. Kameran vänder sig inte så mycket till fotoentusiaster som till stilmedvetna som vill ha en liten, spegellös systemkamera med acceptabel bildkvalitet för sociala medier. Man kan få högre bildkvalitet, mer avancerad autofokus samt sökare i lite större förpackning för samma pris.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kameran vänder sig inte så mycket till fotoentusiaster som till stilmedvetna som vill ha en liten, spegellös systemkamera med acceptabel bildkvalitet för sociala medier.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
14,1
Max. ISO
25.600