Olympus Pen E-P5

E-P5 är Olympus absoluta toppmodel i Pen-serien och dessutom den dyraste systemkameran utan sökare på marknaden.

#Kameror #Olympus
8.0

E-P5 är Olympus absoluta toppmodel i Pen-serien och dessutom den dyraste systemkameran utan sökare på marknaden. Kamerahuset är utfört i en kraftig, läcker metallfinish, och bokstäverna på fronten är ingraverade i huset i stället för att bara vara tryckta utanpå. Man får verkligen känslan av att detta är en lyxkamera, i varje fall tills man monterar det lilla plastiga paketobjektivet på 14–42 mm. E-P5 finns i svart och silver, och vi hittade kameran med detta objektiv för en tusenlapp mer. Ergonomin är utmärkt. Två inställningsrattar under höger tumme och pekfinger gör sitt till för att kameran ska vara lätt att ställa in, men vippknappen som växlar mellan två uppsättningar av inställningar hann vi inte vänja oss vid. Om du brukar fota med samma inställningar betyder det dock inte så mycket, och då upplevs kameran som välfungerande.
Skärmen är tryckkänslig, så att man kan fokusera genom att peka på det som ska vara skarpt och samtidigt utlösa kameran. När man visar bilderna kan man bläddra mellan dem med fingrarna. Det är till ytterligare hjälp att skärmen går att vinkla från lodrätt uppåt till 45 grader neråt. Det finns inbyggd blixt och möjlighet att ansluta extern blixt. Olympus ligger fint till i våra brusmätningar, och du kan lätt använda iso-värden upp till 12 800. Färgåtergivningen är absolut tilltalande, och vi fick inte bättre bilder ens om vi ställde in vitbalansen manuellt.
Automatiken fungerar ganska väl och exponerar bättre än konkurrenter från exempelvis Canon och Sony. Detaljåtergivningen räcker långt till A4-utskrifter men är inte på samma nivå som de bästa i klassen, t.ex. Nikon D7100.

Starka filter i särklass

En Olympus-funktion som vi aldrig blir trötta på att leka med är Art-filtren, som kan piffa upp trista motiv. Andra märken har motsvarande filter men inga så bra som Olympus. Dessutom ger kameran möjlighet att göra timelapse-videor och att ta bilder med fasta intervaller. Videoinspelningarna blir fina, men vinden brusar lätt i den inbyggda mikrofonen. Man kan använda extern mikrofon i stället, men den måste vara originaltillverkad, då detta tyvärr måste ske via Olympus egen specialkontakt.
Kameran har inbyggt wi-fi, så att du kan fjärrstyra den från en smarttelefon, och det är möjligt att överföra bilder trådlöst.

Omdöme

E-P5 är en läckert utförd kamera som ska köpas med hjärtat. Färgerna är fina, men för det här priset är t.ex. Panasonic GX7 ett förnuftigare köp.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
9,0
Max. ISO
25.600