Olympus OM-D E-M5

Vad gäller bildbruset ligger Olympus fint i mittfåran utan att falla igenom. Det är bra presterat, då OM-D tillsammans med G6 har testets minsta pixlar.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
8.4

Designen ligger i bästa retrostil nära Olympus legendariska OM-kameror från 1980-talet, och med inställningsrattar och knappar är OM-D lättare och snabbare att ställa in än företagets billigare systemkameror. Dessutom har den en inbyggd elektronisk sökare. OM-D säljs på de flesta ställen bara med den nyare zoomoptiken på 12–50 mm. Den är testets enda som kan ändra brännvidd elektroniskt med en motor, och det ger jämnare zoomrörelser när man filmar. Till stillbilder kan man dock zooma manuellt, vilket allt annat lika går snabbare och mer exakt. Tyvärr känns objektivet ganska stort på den lilla kameran. Autofokusen är hygglig för en systemkamera, men den har inte det bett och den hastighet man får med de större kamerornas fasdetekterande autofokus, och i synnerhet vid kontinuerlig fokusering är den litet för opålitlig. I gengäld funkar exponeringskompensationen väldigt bra. Den sitter i en ring under utlösar­knappen. Det syns inte direkt på bilden av kameran, men OM-D är betydligt mindre och lättare än testets spegelreflexkameror. Den tryckkänsliga kärmen kan dras ut och vinklas 30 grader neråt och 90 grader uppåt, vilket gör det lätt att fotografera i ovanliga vinklar. Kamerahuset är tätat mot smuts och fukt. De kompakta måtten beror delvis på att kamerans lilla blixt, som är hälften så ljusstark som testets bästa, ingår som tillbehör. Det är opraktiskt och drar ner betyget. Även kamerans batteri är litet och har av samma anledning sämst hållbarhet.

Matchar de större sensorerna

Trots den mindre Micro Four Thirds-sensorn klarar sig OM-D imponerande bra mot de större APS-C-kamerorna, och i praktiken måste man komma upp i ganska stora utskrifter för att se någon kvalitetsskillnad. Med en överlag fin exponering och bra färgåtergivning ligger OM-D stabilt vad gäller bildkvaliteten. På den punkten är det bara en förhållandevis beskedlig detaljåtergivning som drar ner intrycket. Kamerans bildalstring är riktigt bra, för vi kunde endast med svårighet dra fram fler detaljer ur råbilder än vad vi fick med jpeg. Vad gäller bildbruset ligger Olympus fint i mittfåran utan att falla igenom. Det är bra presterat, då OM-D tillsammans med G6 har testets minsta pixlar. Priset är dock något saftigt. Kameran borde vara knappt en tusenlapp billigare.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

E-M5 plockar fina poäng på bildkvaliteten, där detaljerna dock drar ner betyget något. Den är inte testets snabbaste men är kompakt och läcker.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
9
Max. ISO
25600