Olympus OM-D E-M5 Mark III

Det är fart i Olympus nya spegellösa systemkamera OM-D E-M5 Mark III, som tar upp till 30 bilder per sekund.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
8.7

Det är fart i Olympus nya spegellösa systemkamera. OM-D E-M5 Mark III tar upp till 30 bilder per sekund, och då låses autofokusen och ljusmätningen på första bilden. Med kontinuerlig fokusering och ljusmätning kan man ta tio bilder per sekund. Kameran har samma autofokus som i den större modellen E-M1 Mark II, vilket betyder att den har ögonfokusering, och den ställde in skärpan snabbt och exakt med paketobjektivet som vi använde under testet.

OM-D E-M5 Mark III är kompakt men den är bekväm att hålla i, inte minst tack vare en liten förhöjning till höger på baksidan som gör att tummen får ett bra grepp. Andra fördelar är att kameran har bildstabilisering, är elegant och byggd i bra material, och dessutom är den lätt att ställa in när man väl har förstått Olympus logik. På baksidan finns till exempel ett reglage som programmerar om inställningsrattarna, och det behöver man vänja sig vid. Det är lätt att ställa in kameran via pekskärmen.

Olympus har marknadens bästa konstfilter med olika bildeffekter. De är roliga att experimentera med och ger stora möjligheter, inte minst i svagt ljus där man annars bara skulle få en massa halvt misslyckade bilder.

Upplösningen på 20,2 megapixel är inte svindlande hög och Four Thirds-sensorn är mindre än konkurrenternas APS-C-sensorer, vilket oftast betyder en högre brusnivå i svagt ljus. Det maximala ISO-värdet är mycket riktigt bara 25600, där man också får en del brus. På lägre värden är bildkvaliteten fin, och upplösningen räcker för snygga utskrifter i A4 och även A3, så länge man inte beskär bilderna för mycket. Om motivet och kameran är helt orörliga finns det en bra pixel shift-funktion med vilken du kan ta jpeg-bilder på 49,9 megapixel.

Genom att förse E-M5 Mark III med den kompetenta autofokusen från E-M1 Mark II har Olympus gjort det svårt att argumentera för den dyrare modellen, eftersom specifikationerna i allt väsentligt är lika.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En rolig och inspirerande kamera med förbättrad autofokus. Pekskärmen är väl integrerad i handhavandet. Upplösningen är måttlig och priset måste ned med 3000 till 4000 kronor för att bli konkurrenskraftigt.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
20,2
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0"
Bilder/sekund
30
Max. ISO
25600