Olympus OM-D E-M1X

Det nya flaggskeppet från Olympus är robust och påminner med sitt inbyggda batterigrepp om modeller i högsta proffsklass från Canon och Nikon men är mindre och drygt ett halvt kilo lättare.

av Prylguiden #Kameror #Olympus
8.3

Det nya flaggskeppet från Olympus är robust och påminner med sitt inbyggda batterigrepp om modeller i högsta proffsklass från Canon och Nikon men är mindre och drygt ett halvt kilo lättare. Medan nästan alla konkurrenter tillverkar kompakta systemkameror med en stor fullformatssensor, håller Olympus däremot fortfarande fast vid den lilla Four Thirds-sensorn som nästan bara är en fjärdedel så stor. Det ger en väsentligt sämre prestation i svagt ljus. Redan vid ISO 6 400 är bruset störande. Det fick vi erfara på en inomhusbana för gokart. Här behövde vi en kort slutartid för att dra nytta av kamerans 18 bilder i sekunden. Hastigheten var perfekt för ändamålet, men vi fick brusiga bilder. Kameran kan faktiskt ta hela 60,0 bilder i sekunden, men det är utan följande autofokus. Förutom bruset har vi inte några anmärkningar på bildkvaliteten.
På gokartbanan testade vi även kamerans nya, intelligenta autofokusfunktion, som kan registrera bilar, flygplan eller tåg. Funktionen fångade blixtsnabbt fordonen, men tvekade något när den skulle hålla fast fokusen. Vi hade också svårt att fokusera på föraren som ofta blev oskarp på grund av att kameran lade fokus på själva gokarten. Vi lyckades bättre med den vanliga följe­fokusen, där vi lättare kunde dra nytta av de 121 fokuspunkterna.
Olympus har i andra kameror en funktion där flera bilder läggs samman till en högupplöst bild, och i OM-D E-M1X kan det göras vid fotografering på fri hand. Resultatet på 49,9 megapixel är överraskande bra, även om man kan ana små sicksackmönster i detaljerna. Man behöver dock fortfarande hålla sig till helt lugna motiv.
Ergonomin är väldigt bra med många och perfekt placerade programmerbara knappar, och vi blev glatt överraskade av hållbarheten hos de båda batterierna som kan sitta i greppet. Till det höga priset finns det dock andra kameror som ger en bättre bildkvalitet under alla ljusförhållanden.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Fantastiskt god ergonomi. Verkligt effektiv bildstabilisering. Enastående batteritid
från de två batterierna. Intelligent följefokus är inte tillräckligt stabil. En hel del brus över ISO 4 000.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3,0"
Bilder/sekund
60
Max. ISO
25.600