Olympus OM-D E-M10

E-M10 är en superkompakt och läcker kamera som är ett nöje att jobba med. Bildkvaliteten är också riktigt bra, men köp den med EZ-optiken.

#Kameror #Olympus
8.8

Produktfotot av E-M10 får en att tro att det rör sig om en stor kamera, men den är faktiskt mycket mindre än den ser ut. Den är elegant och utförd i en läcker metallfinish och har ändå fått plats med en skärm på 3 tum som går att vinkla från 45 grader neråt till lodrätt uppåt. Skärmen är tryckkänslig, och via den kan du både ställa in kameran, utlösa den och styra bildvisningen. Det finns tre inställningsrattar på kamerans ovansida. De styr programval, slutare eller bländare samt exponeringskompensation. Detta gör, i kombination med Olympus fina menysystem och en programmerbar funktionsknapp, att kameran blir lätt att sköta. Den elektroniska sökaren är stor och ljus, och man kan glädjas över en exakt exponering. Färgerna är generellt fina, men när man aktiverar Vivid-inställningen, vilket man ofta lär göra för att slippa alltför trista färger, har kameran dock en tendens att ge gulstick. Det får speciellt gråvädersbilder att se litet bättre ut, men i solsken kan det bli för mycket. Här kan man dock snabbt växla tillbaka till standardinställningen. Bildbruset är under god kontroll, och detaljåtergivningen är bra även vid de högsta iso-värdena. Bildkvaliteten tål att jämföras med den från den större APS-C-sensorn hos flera av konkurrenterna, t.ex. Canons. Den mindre sensorn uppnår dock inte den mycket fina detaljeringen hos Nikon D5300. Fel som vinjettering och missteckning korrigeras i kameran. Det finns goda skäl att framhäva Olympus fina konstfilter som kan göra tråkiga motiv spännande. Vi brukar föredra att göra sådant i bildbehandlingen, men här rör det sig faktiskt om både roliga och snygga effekter.

Se upp med objektivet

Kameran finns med hela tre olika paketobjektiv, som alla täcker omfånget 14–42 mm, vilket motsvarar 28–84 mm. Vi fick in E-M10 till test med den äldsta av modellerna, som kostar 6 090 kronor för hela paketet. Det finns också en version II, men den passar inte så bra till den lilla och eleganta kameran, så glöm den. Olympus har en tredje optik, som heter EZ. De två andra mäter 4,7 cm i hopfällt skick, men EZ-versionen är bara 2,3 cm lång och är en motorzoom. Dels är den snyggare på denna läckra och kompakta kamera, dels är den utmärkt och har en skarp zoom. Därför rekommenderar vi att du satsar på den, och vi hittade den i paket för 7 290 kronor.

Omdöme

E-M10 är en superkompakt och läcker kamera som är ett nöje att jobba med. Bildkvaliteten är också riktigt bra, men köp den med EZ-optiken.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
25.600