Olympus OM-D E-M1

Skärmen på 3,0 tum kan vinklas från 45 grader ner till lodrätt upp, och både sökaren och skärmen visar ljushet och färger korrekt, med undantag av att det kommer med fler detaljer i skuggpartierna än vad man ser vid exponeringen.

#Kameror #Olympus
7.9

OM-D E-M1 är en läcker kamera med rejält handgrepp och en stor, klar elektronisk sökare.
Bildkvaliteten är generellt fin. Detaljåtergivningen är inte riktigt i nivå med de bästa kamerorna som har 24,0 megapixel, men färgåtergivningen är i grunden väldigt bra. Man måste jobba litet med exponeringskompensationen för att få en optimal exponering av svåra motiv. E-M1 klarar sig bäst vid iso-värden under 1 600. Vid höga iso-värden i svagt ljus imponerar kameran inte jämfört med vad andra kameror i samma prisklass levererar.

Praktisk dubbelknappsfunktion

Kameran finns i två paket. Med det klassiska 12–50 mm kostar den 12 990 kronor. Vi testade den med det mycket läckra 12–40 mm F2.8. Detta paket hittade vi för 16 990 kronor. Olympus erbjuder riktigt många objektiv, och om det inte skulle räcka kan man också använda objektiv ur Panasonics sortiment.
Skärmen på 3,0 tum kan vinklas från 45 grader ner till lodrätt upp, och både sökaren och skärmen visar ljushet och färger korrekt, med undantag av att det kommer med fler detaljer i skuggpartierna än vad man ser vid exponeringen. Sökaren har en förnämlig upplösning på 2,4 miljoner punkter. Handhavandet av OM-D är ett kapitel för sig. Det finns en speciell inställningsratt för automatiska program, och hela sju av de andra knapparna kan användar­anpassas. En växlingsknapp som flyttas från 1 till 2 gör att inställningsrattarna växlar funktion. Det måste man vänja sig vid, men när det väl sitter i fingrarna kommer man snabbt åt ­dubbelt så många funktioner utan att behöva ta bort kameran från ögat. Andra fiffiga Olympus-detaljer är att man kan anpassa kontrasten i en dialogruta med kurvor som i Photoshop, och det finns en rad utmärkta filter.
Kameran har smarta funktioner som intervallbild och inbyggt wi-fi men inte gps. Det går dock att geotaggar bilder genom att överföra gps-data från en smarttelefon.
OM-D har en fasavkännande autofokus med 81 punkter på Micro Four Thirds-objektiv. Via en adapter kan man använda Four-Thirds-objektiv från Olympus utgående spegelreflexkameror, men då minskar antalet fokuspunkter till 37. Serietagningar sker med upp till 10 bilder i sekunden, men det är utan autofokus. Med autofokus klarar kameran 6,5 bilder per sekund.

Omdöme

E-M1 är en kompetent kamera och med sin stora sökare ett nöje att använda. Det finns många fina funktioner, men svagheten är iso-bruset.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
25.600