Nikon Z 7

Efter en lång ansats har Nikon nu släppt sin första spegel­lösa systemkamera med fullformat. Det är en fin debut, men räcker det för att övertyga de erfarna Nikon-användarna?

#Kameror #Nikon
9.0

Nikon Z 7 har en bildkvalitet som tål att jämföras med DSLR-kameran D850 med snygga färger, ett stort dynamiskt omfång och en enastående detaljåtergivning tack vare sensorns 45,4 megapixel. När det gäller bildkvaliteten hör Z 7 alltså hemma i det absoluta toppsegmentet. I svagt ljus börjar korn synas vid ISO 6 400, och de syns tydligt på ISO 25 600.
Autofokusen fungerar fint med det nya paketobjektivet på 24–70 mm som är konstruerat till kamerans nya Z-fattning. Vi blev riktigt imponerade när vi, med hjälp av adaptern FTZ, satte ett Nikon AF-S 500mm med F-fattning på kameran. Med följefokus tog vi en serie med 5,5 bilder i sekunden av en bil som körde mot kameran i 80 km/h. Samtliga 20 bilder var redo att användas direkt, och de flesta hade perfekt skärpa. Man har alltså lyckats få kamerans autofokus att matcha Nikons lysande DSLR-kameror. 5,5 bilder per sekund låter kanske inte så giftigt, men det motsvarar vad andra kameror med lika hög upplösning presterar. Tagningshastigheten kan komma upp till nio bilder i sekunden, men då uppdateras sökarbilden inte och då har man inte så stor nytta av den höga hastigheten. Adaptern FTZ gör att man kan använda de flesta F-objektiven till Nikons DSLR-kameror på den nya kameran. I och med att Z 7 har inbyggd bildstabilisering kompenserar den också för skakningar med alla objektiv.
Z 7 är kännbart mindre än Nikons DSLR- kameror med fullformat, och den väger bara 675 gram jämfört med D850 på 1 005 gram. Menysystemet är i princip detsamma, skärmen är på 3,2 tum, och de nödvändiga ändringarna av knapparna på den lilla kameran har gjorts så att Nikon-användare snabbt känner sig hemma.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kännbart mindre och lättare än Nikons DSLR-kameror med fullformat, men med oförändrat förnämlig bildkvalitet och lika bra autofokus. Kameran kan bara användas med XQD-kort som är större än SD-kort och kräver en speciell kortläsare. Priset är i högsta laget nu vid lanseringen.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
45,4
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
9,0
Max. ISO
102.400