Nikon Z 50

Med Z 50 är Nikon äntligen redo att utmana Canon, Fujifilm och Sony i klassen för spegellösa systemkameror med APS-C-sensor.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.6

Med Z 50 är Nikon äntligen redo att utmana Canon, Fujifilm och Sony i klassen för spegellösa systemkameror med APS-C-sensor. Kameran har samma utformning som modellerna med fullformatssensor, Z 6 och Z 7, men den är rätt mycket mindre. Trots kompakt design är ergonomin bäst i klassen. På Z 50 sitter alla knappar och inställningsrattar till höger, så att man kan ställa in allt med högerhanden. Pekskärmen på 3,2 tum är detaljerad och visar bilderna så som de blir. Knapparna till zoom- och skärmvisning är beröringskänsliga och integrerade till höger på skärmen. Det fungerar utmärkt, men när man tittar genom sökaren är det svårt att hitta zoomknappen när man vill kolla skärpan. Vi saknade dessutom möjligheten att flytta fokuspunkten på skärmen medan vi använde sökaren. En joystick skulle också ha varit ett plus.

Autofokusen är snabb och exakt, och ögonregistreringen arbetar fint vid porträttfoto, även om Sony fortfarande ligger steget före. Z 50 har samma sensor som DSLR-modellen Nikon D7500 och även samma bildkvalitet, som alltså är mycket bra och väldetaljerad. Den når dock inte upp till samma nivå som hos exempelvis Fujifilm X-T30 och Sony A6400, som har högre upplösning. Z 50 har bra koll på bruset upp till ISO 25600. Maxvärdet ISO 204800 bör man avstå från att använda.

Köper man kameran i paket med det utmärkta zoomobjektivet NIKKOR Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR är priset 11990 kronor. Det är ett av de dyrare paketen i klassen. Ännu finns det bara ett ytterligare objektiv som är särskilt avsett för Z-kameror med APS-C-sensor, men kameran kan även använda de förträffliga Z-objektiven för fullformat, och med adapter kan man använda Nikons alla AF-S-objektiv.

I jämförelse med DSLR-kameran D7500 med samma sensor utnyttjar Z 50 fördelen med att inte ha någon spegel. Den är mindre och har en avancerad autofokus. Sökaren är bra och visar bilderna som de blir. Utbudet av Z-objektiv är fortfarande litet.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Z 50 har hög bildkvalitet, säker exponering och bra ergonomi, låg vikt och vädertätning. Både sökaren och skärmen är stora och bra. Inbyggd bildstabilisering saknas dock, och det finns fortfarande bara några få objektiv som är konstruerade just för Z-systemet.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
20,7
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
11,0
Max. ISO
204.800