anm_nikonD850_01

Nikon D850

Här är Nikons hittills bästa fullformatskamera för allround­foto. Den har tillräckligt många pixlar för alla motivtyper, den är snabb nog för sport och den är en dröm att använda.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
9.0

Nikon D850 har med sina 45,4 megapixel mer än dubbelt så hög upplösning som den större och dyrare D5. Dessutom har den samma utmärkta autofokus som D5. D850 är den första DSLR-modellen från Nikon som har en bakbelyst fullformatssensor med integrerad moaréreducering. Kameran är utrustad med en vippbar, tryckkänslig skärm på 3,2 tum, och de viktigaste inställningsknapparna har fått belysning. Det är lätt att placera fokuspunkterna med god precision via en joystick, och på det hela taget är kameran ytterst trevlig att använda. Ergonomin är närmast perfekt, motivet återges naturtroget på skärmen, autofokus går lätt och snabbt att ställa in optimalt och avtryckaren är extremt exakt.
Hastigheten på sju bilder per sekund räcker till de flesta situationer. Med batterigreppet MB-D18, som använder ett batteri från Nikon D5 – inte från D850, kommer toppfarten upp i nio bilder per sekund. Om du inte har något D5-batteri behöver du förutom grepp och batteri skaffa bland annat en laddare till batteriet. För att öka farten måste du därmed köpa tillbehör för bortåt 10000 kronor.
Bildkvaliteten är utmärkt, inte minst i den högsta jpeg-kvaliteten, där filstorleken är omkring 20 megabyte. 45,4 megapixel ger dig både frihet att göra enorma utskrifter och att beskära. Exponeringen är säker och jpeg-bilderna har fina färger under alla ljusförhållanden samt bra skärpa. Kornigheten är välkontrollerad upp till ISO 12800, och stegen upp till maxvärdet ISO 102400 kan också användas vid behov. Liksom sin föregångare har D850 inget lågpassfilter. Detaljåtergivningen är i toppklass och klart över Nikons snabbare D500 med 20,7 megapixel.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En fantastiskt helgjuten drömkamera för entusiaster med stor fotobudget samt för proffsen. Ger utmärkt bildkvalitet och har bra autofokus.
Nikon betonar att hastigheten kan ökas från sju till nio bilder per sekund, men det kräver extrautrustning för bortåt 10000 kronor.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
46
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
9
Max. ISO
102400