Nikon D780

På ytan ser Nikon D780 ut som en vanlig DSLR-kamera , men det ska du inte låta dig luras av, för den här fullformatsmodellen är konstruerad på ett sätt som faktiskt ger dig två kameror i en.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.8

På ytan ser Nikon D780 ut som en vanlig DSLR-kamera , men det ska du inte låta dig luras av, för den här fullformatsmodellen är konstruerad på ett sätt som faktiskt ger dig två kameror i en. När live view är aktiv har du nämligen till stor del samma möjligheter som med den spegellösa Z 6. Du måste visserligen använda skärmen på 3,2 tum som sökare, men du får tillgång till det snabba fokussystemet med 273 punkter, och du kan aktivera ögonfokus vid porträtt, vilket fungerar bra – nästan lika bra som hos Sony. Liksom med Z 6 kan du fotografera helt ljudlöst.

Hastigheten på 12,0 bilder i sekunden, samma som med Z 6, kan ingen annan DSLR-kamera i denna klass matcha. Den höga hastigheten gäller dock vid live view och fastlåst fokus. Vid följande fokus sjunker hastigheten till 7,0 bilder per sekund, men det räcker ofta gott och väl till motiv i rörelse. Vi upplevde dock att bufferten blev full redan efter 25 bilder i jpeg- och råformat när vi tog bildserier. Det är inte så värst imponerande om det händer mycket i motivet.

Om du använder den stora och klara sökaren fungerar D780 som en traditionell DSLR med 51 fokuspunkter. Handhavande och ergonomi är i toppklass. I jämförelse med föregående modell, D750, har Nikon flyttat på några av knapparna. Det gäller bland annat ISO-knappen, vilket är en förbättring. Vi hade dock gärna haft en liten joystick i stället för piltangenter att flytta fokuspunkten med.

Det dynamiska omfånget är stort och detaljeringen blir fin i högdagrar och skuggor. Dessutom är bruset välkontrollerat upp till och med ISO 12600.

Om man vill använda de nya, smarta funktionerna från de spegellösa systemkamerorna, gör man det på lcd-skärmen. Z 6 har samma bildsensor och därmed samma bildkvalitet, samtidigt som den är mycket billigare och du kan utnyttja den höga hastigheten och den utmärkta skärpeinställningen när du tittar i sökaren.

Z 6 kostar i dag 17990 kronor. Föregångaren D750 kostar 12990 kronor. Nya D780 är mer robust än Z 6 men priset ligger ändå alltför högt vid en jämförelse.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det dynamiska omfånget är stort, med fin detaljering i högdagrar och skuggor. Vid live view har fokussystemet bra ögonavkänning och hög hastighet, men kameran är dyr jämförd med Z 6, som har samma bildsensor, hastighet och fokus.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,3
Brännviddsförl./optisk zoom
1,0x
LCD-skärm
3,2"
Bilder/sekund
12,0
Max. ISO
204.800