Nikon D7100

D7100 klarar upp till 7,0 bilder per sekund om du accepterar en beskärning på 1,3 gånger. Bildkvaliteten tillhör klassens bästa.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
9.1

Det fina med D7100 är att den är en kamera som nästan saknar svagheter. Den är kompakt och lätt för en kamera i denna klass, men ändå har den en stor skärm på 3,2 tum, plats för två SD-kort och alla funktioner man rimligen kan kräva av en kamera i denna prisklass och till och med mycket dyrare. Autofokusen är säker, även om det krävs övning för att man ska kunna utnyttja de många möjligheter att välja fokuspunkter och följefokus som kameran har. D7100 ligger bra mellan händerna, och knappar och inställningsrattar sitter fint. Sökaren är skarp och bra, och man kan välja att visa hjälplinjer som gör det lättare att få horisonten rak. Det finns ett Q-läge, som är en funktion som halverar kamerans mekaniska oljud vid exponeringen. Det är praktiskt när det är viktigt att man är tyst, t.ex. vid scenframföranden och kyrkbröllop. De svaga punkterna är att man kan ta högst 6,0 bilder per sekund, att skärmen inte går att vinkla eller vrida samt att wi-fi och gps inte ingår.

Rena rama klippet

D7100 klarar upp till 7,0 bilder per sekund om du accepterar en beskärning på 1,3 gånger. Bildkvaliteten tillhör klassens bästa. Det går att plocka fram riktigt många detaljer och nyanser ur kamerans 24,0 miljoner pixlar. Det blir inte särskilt skarpt från början, men det är möjligt att få fler detaljer, inte minst om man fotar i råformat. Kontrast, skärpa och färgåtergivning kan dessutom trimmas med funktionen Picture Control, där detaljer i bildfilerna optimeras försiktigt så att det också tas hänsyn till exempelvis ansikten. Ansiktsdrag och hudtoner kan nämligen lätt fördärvas av alltför hårda inställningar. Fotograferar du i både raw och jpeg samtidigt måste du ha snabba SD-kort, då bufferten annars snabbt blir full och blockerar kameran när det går undan. Färgåtergivningen är fin och drar en aning åt det varma hållet, men den kan användaranpassas efter behag. Färgbruset hålls hyggligt under kontroll. Om man väldigt gärna vill undvika korniga bilder ska man helst hålla sig på iso 3 200 eller därunder.
D7100 är med ett pris på 7 495 kr ett riktigt klipp. Det billigaste paketet med Nikkor AF-S 18–105 mm kostar 9 425 kr. Vi testade också Nikkor AF-S 18–140 mm, och den extra zoomen gör paketet för 10 995 kr värt att överväga.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Nikon D7100 ligger bland klassens bästa nästan två år efter lanseringen, när den prismässigt sjunkit till fyndläge både i paket och när man bara köper huset.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
6
Max. ISO
25.600