Nikon D7100

Nikon D7100 ligger som gjuten i händerna, och paketobjektivet täcker det användbara området 18–105 mm.

#Kameror #Nikon
9.1

Nikon D7100 ligger som gjuten i händerna, och paketobjektivet täcker det användbara området 18–105 mm. Att Nikon med denna kamera hedrar de professionella dygderna syns bland annat på den stora 3,2-tumsskärmen, som återger ljushet och färger korrekt, samt på att det finns plats för två SD-kort. Dessutom har D7100 en ljus och skarp prismasökare som visar 100 procent av motivet, medan billigare modeller nöjer sig med spegelsökare och täcker ett mindre område. Vad gäller bildkvaliteten är det speciellt två saker vi uppskattar. För det första har kameran en förnämlig detaljåtergivning. Och upplösningen är samma som hos Nikons billigare modeller men med en synbarligt bättre detaljåtergivning, vilket kan bero på att Nikon skippat kantutjämningsfiltret framför sensorn.
Det andra vi uppskattar är den väldigt precisa exponeringen. Även luriga motiv med stora, ljusa partier exponerade D7100 perfekt utan att vi behövde ingripa. Det är jättefint. Tillsammans med den enastående autofokusen bidrar detta till att ge dig fler bra bilder än förut. Kontraststyrningen och färgen är förnämlig. Normalt är det god teknik att använda den höga Vivid-färgmättnaden, men på D7100 får man tänka sig för, då färgmättnaden redan som standard är hög och att Vivid då blir väldigt färgstarkt.

Säker och snabb autofokus

Paketobjektivet är bra, och kameran kompenserar själv för missteckning. Videofilmerna blir riktigt fina och kan backas upp av ett perfekt ljud, då det finns kontakter för både extern mikrofon och hörlurar, och så går ljudstyrkan att ställa in manuellt. Vi hittade kameran med paketobjektivet för 10 690 kr.
Normalt kan kameran ta sex bilder per sekund, men man kan öka brännviddsförlängningen med 1,3x. Då ökar hastigheten till sju bilder per sekund, men upplösningen blir lägre, och kamerans buffert klarar tyvärr bara sju jpeg-filer i maximal kvalitet innan hastigheten sjunker. Autofokusen är i gengäld säker och fungerar även i svagt ljus. Nog så viktigt är att de 51 fokuspunkterna täcker det mesta av bildytan. Kameran har en inbyggd fokusmotor, så man kan använda äldre Nikon AF-objektiv utan egen fokusmotor. Kameran är tätad enligt samma specifikationer som den dyrare fullformatskameran D800, men paketobjektivet är det inte.

Omdöme

D7100 bjuder på enastående bildkvalitet. Dessutom sitter klassiska dygder som hastighet och användarvänlighet i högsätet, och det älskar vi.

Specifikationer

Märke
Nikon
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,2
Max. ISO
25.600