Nikon D7100

Med 24,0 megapixel, 51 fokuspunkter, 6,0 bilder i sekunden och ett ytterst rimligt pris är D7100 årets hittills intressantaste spegelreflexnyhet. Vi har som första tidning i Norden testat den.

#Kameror #Nikon
9.0

Nikon kallar själva D7100 för sitt nya flaggskepp i DX-klassen. Därmed ersätter den inte bara föregångaren D7000, utan tar också över titeln som DX-toppmodell från semiproffskameran D300S som visserligen kommer att finnas kvar på marknaden ett tag till, men för att gradvis utfasas. Vi kan med en gång konstatera att D7100 klarar att vara avbytare till de två gamla modellerna. Den är markant bättre på upplösning, bildkvalitet, autofokus, finish och användarvänlighet än D7000, och den är totalt sett också en både bättre och billigare kamera än D300S. Vi hade kanske hoppats på större skillnad i detaljåtergivning med den högre upplösningen, men D7100 är marginellt bäst på låga iso-värden, och från iso 1 600 ger den klart bättre bildkvalitet.

Koll på detaljerna

Låt oss dröja oss kvar vid detaljgraden en stund. D7100 är försedd med en ny bildprocessor och en ny cmos-sensor på 24,0 megapixel. För första gången för en spegelreflex i denna klass är sensorn utan det lågpassfilter som annars motverkar uppkomst av moaré, men som samtidigt minskar skärpan i bilden. Moaré är inte något problem, och detaljerna blir tydligare här än med de två billigare D3200 och D5200 som har samma upplösning. Exponeringen är bra och färgåtergivningen säker. Korn kontrolleras fint och blir inte påträngande förrän från iso 6 400. De två sista stegen upp till iso 25 600 kan användas, men det är inte att rekommendera.
Råformat kan väljas komprimerat, okomprimerat, i 14 eller 16 bitar och plåtas själv eller tillsammans med jpeg. Det finns plats för två SD-kort, och man kan lägga jpeg-bilder på det ena och råbilder på det andra, eller så kan det andra ta över när det första är fullt.
D7100 fotograferar med 6,0 bilder i sekunden, men genom att minska bildytan med extra 1,3x brännviddsförlängning ökar man hastigheten till 7,0 bilder per sekund, vilket är två flugor i en smäll för sportfotografen. Autofokus är snabb och säker och fungerar ända ner till -2EV. Det finns ändå inbyggt hjälpljus för autofokus. Kameran har hela 51 fokuspunkter som täcker det mesta av bildytan. Val av fokusinställningar och AF-algoritmer är ärvda från D4, och det är snabbt och effektivt att arbeta med.

Äkta prisma är värt merpriset

Kontrast, skärpa och färgåtergivning kan trimmas in med Picture Control-funktionen, och det bör man göra, för det gömmer sig mycket fler detaljer i bildfilerna än vad som visar sig i standardinställningen.
Bara sökaren och skärmen gör att D7100 är värd sitt pris. Där de billigare D3200 och D5200 har en sökare uppbyggd av speglar, har D7100 en äkta prismasökare som till och med visar 100 procent av motivet, och det gör den stor och ljus och ett nöje att arbeta med. Skärmen har förstorats till 3,2 tum med 1 228 000 punkter, och den är även av mycket hög kvalitet och återger färger, ljushet och kontrast korrekt. Den kan tyvärr inte vinklas eller vridas. Wi-fi och gps kan användas, men bara med tillbehör som vi har sett för 380 respektive 1 815 kronor. Det drar ner funktionsbetyget, men innebär även att utan dessa har batteriet en utmärkt hållbarhet. Tillbehören är kompatibla med D7000, D600 och D800.
Videons bildkvalitet matchar fotokvaliteten. Kontrastbaserad autofokus finns till förfogande under inspelningen, men den är varken snabb eller säker. Ljudet i den inbyggda mikrofonen är utmärkt och väl vinddämpat, och det finns anslutning för både extern mikrofon och hörlurar.
Sist men inte minst måste man påpeka att D7100 känns som en komplett, kompakt och ytterst kompetent kamera när man är ute och fotograferar. Både före, under och efter fotograferingen är det riktigt trevligt att arbeta med den här kameran som är en ny hörnsten i ett av de två stora kamerasystemen.
Som man kan se i stapeldiagrammet nedan, är det en strid på kniven, men de äldre kamerorna Canon EOS 7D och Sony Alpha 77 som tidigare har fått höga poäng får stryka på foten. D7100 är just nu en bättre kamera.

Omdöme

D7100 är helt enkelt den just nu bästa spegelreflexen med APS-C-sensor. Den är värd merpriset jämfört med de mindre Nikon-modellerna och en värdig avlösare för D7000 och D300S. Särskilt i kraft av den stora, ljusa prismasökaren och bättre autofokus, men även bilder, video och många funktioner är i proffsklass. Exponering och färger är mitt i prick och ergonomin är också perfekt.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
6
Max. ISO
25600