Nikon D7100

De 24,0 megapixlarna kan inte ha fel, och D7100 bjuder på testets bästa detaljer. Färgerna överträffas bara av Samsung.

#Kameror #Nikon
8.9

D7100 är Nikons nya toppmodell bland avancarede spegelreflexkameror med APS-C-sensor, och testvinnaren plockar upp stafettpinnen fint efter den semiprofessionella D300S. Kameran är tätad mot smuts och fukt på samma nivå som D800. Den har plats för två SD-kort, som t.ex. kan användas för säkerhetskopiering eller för att spara i jpeg på det ena och i råformat på det andra. Autofokusen är snabb och exakt, och tack vare en snabb inställning av de 51 fokuspunkterna är det lätt att välja var skärpan ska ligga. Exponeringshastigheten är lätt att ställa in, sökaren visar 100 procent av vad som kommer med på bilden, och skärmen visar bilden exakt som den blir. Vissa tycker kanske det är synd att kamerans skärm inte går att vända och vrida, men i gengäld är den med sina 3,2 tum testets största. Dessutom bjuder den på startfältets högsta upplösning, vilket är nog så användbart. Kamerans svagaste punkt är Nikons menysystem. Det var fint när det kom, men i dag är det inte riktigt lika överskådligt som de bästa konkurrenternas. Dessutom är det fortfarande lika besvärligt att ställa in vitbalansen manuellt, och när man äntligen har gjort det är den inte precis. Det förändrar dock inte det faktum att skärmen och en utmärkt ergonomi säkrar en mycket hög användarvänlighet. Bildhastigheten är normalt högst sex bilder per sekund, men inte minst för sport är det genialiskt att man kan välja en beskärning på 1,3x och få en bild mer per sekund. På så sätt får man både mer tele och en högre bildhastighet på samma gång. Ett annat plus är att man kan programmera Auto iso-funktionen så att kameran använder kortare eller längre slutartider än normalt.

Detaljgrad i toppklass

Jpeg-bildernas färger, skärpa och kontrast går att fintrimma. Det bör man göra, då standardinställningen är mycket konservativ med tama färger och återhållen skärpa. En avgörande faktor är att kameran har klassens högsta upplösning och en matchande sensorkvalitet. De 24,0 megapixlarna kan inte ha fel, och D7100 bjuder på testets bästa detaljer. Färgerna överträffas bara av Samsung. Brusmässigt ligger Nikon mitt i fältet, och den får på de låga nivåerna stryk bara av Panasonic och Samsung. Kameran är testets dyraste men får ändå högst prisbetyg.Den är helt enkelt väldigt prisvärd.

Omdöme

D7100 plockar toppoäng i bildkvalitet och är klassens bästa när det gäller att reagera kompetent och effektivt. En väldigt välförtjänt testvinnare.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
7
Max. ISO
25600