anm_nikD5600_01

Nikon D5600

Även om det inte finns så många nyheter i D5600, är Nikons nya spegelreflex ett övertygande val för nybörjaren. Den är enkel att använda och bildkvaliteten är förnämlig.

#Kameror #Nikon
8.9

Nikon D5600 lägger sig snyggt och prydligt mellan den enklare och billigare D3400 för 4 490 kronor och den semiprofessionella D7200 för 9 485 kronor. Den nya spegelreflexkameran ersätter den utgående D5500, men det är inte så mycket som skiljer sig mellan de båda kamerorna. Den största skillnaden är att D5600 har fått SnapBridge för att fjärrstyra kameran och överföra bilder. Till skillnad från vanligt wifi upprättar SnapBridge en konstant anslutning mellan kamera och mobil via Bluetooth som drar mycket mindre ström. Man kan anpassa systemet så att alla bilder överförs i låg upplösning till mobilen eller surfplattan. Samtidigt kan gps-data, klockslag och programvara uppdateras till kameran från mobilen. Du kan även överföra bilderna i full upplösning. En annan nyhet är att du nu kan göra färdiga timelapse-videor direkt i kameran.
Bildalstringen med sensor och processor är samma som i D5500. Det gäller även för autofokus, spegelsökare, design och den stora, vridbara skärmen på 3,2 tum. Bildkvaliteten är förnämlig med tanke på priset, utan stora problem med bildbrus, och med 24,0 megapixel blir detaljåtergivningen mycket fin. Exponeringen är bra, men du slipper inte använda exponeringskompensationen, särskilt på ljusa motiv. Färgåtergivningen är snygg och kan anpassas i kameran via Picture Control. Ergonomin är utmärkt för en så liten och lätt kamera. Man kan programmera en välplacerad funktionsknapp för att få direkt åtkomst till ISO eller nio andra funktioner. Det enda vi saknar är en lcd-display uppe på kameran med kamerainställningar, som bl.a. återfinns hos ärkerivalen Canon EOS 760D.

När du är ute och fotograferar har D5600 visserligen inte samma pondus som de större, dyrare och tyngre modellerna, men å andra sidan är det en klar fördel att man kan sköta kamerainställningarna via den tryckkänsliga skärmen. Allt som visas på skärmen kan även anpassas genom att man trycker på den, inklusive menysystemet, och när man väl har vant sig vill man aldrig någonsin gå tillbaka till att trycka på knappar.
Sökaren är bra och informativ. Tyvärr kan man inte titta i sökaren medan man väljer var fokuspunkten ska ligga genom att trycka med tummen på skärmen, som man kan på de bästa nya systemkamerorna utan spegel. Rent logiskt borde den lilla, lätta kameran kännas för liten för stora manshänder, men det bastanta handgreppet räddar ergonomin även för de storvuxna. Ergonomins svagaste punkt är kameraremmen; den är så hal att den lätt glider av axeln.
Om du ska använda din nya D5600 för att snabbt ladda upp bilder till vänner, familj eller på sociala medier, är SnapBridge till god hjälp. Detsamma gäller om du vill fjärrstyra kameran. Om du inte har någon nytta av de här funktionerna är det däremot tveksamt om du överhuvud taget ska installera den tillhörande appen på din mobil och ansluta den till kameran. Trots allt drar den en hel del ström och fyller minneskortet i mobilen med bilder om du inte ser upp.
D5600 är absolut inte ett dåligt val för den seriösa fotoentusiasten, men det kan finnas anledning att ta med D7200 i beräkningarna. Den har bara en aning bättre bildkvalitet, men den har en mycket mer gedigen konstruktion som är tätad mot damm och fukt, och så har den mycket bättre autofokus, samtidigt som sökaren är märkbart större och ljusare eftersom den är av pentaprisma-typ. Dessutom har D7200, till skillnad från D5600, inbyggd fokusmotor, så att den kan driva de Nikon-objektiv som inte har någon fokusmotor. Men å andra sidan får man även tänka på att D7200 inte har någon vridbar och tryckkänslig skärm.
Det visade priset gäller för enbart huset. I paket med ett DX NIKKOR 18-55mm F3.5-5.6G, som med sin speciella stegfokusmotor lämpar sig särskilt väl för video, hittade vi den för 7 990 kronor. D5600 finns även i paket med AF-S DX NIKKOR 18-105mm F3.5-5.6G ED VR eller AF-S DX NIKKOR 18-140mm F3.5-5.6G ED VR för 9 790 respektive 10 790 kronor.

Omdöme

Nikon D5600 förenar bra funktioner, fin användarvänlighet och ett vettigt pris med en väldigt tjusig bildkvalitet.
SnapBridge är en smart lösning för fjärrstyrning och överföring, men den är lite krånglig att anpassa. Ingen lcd-display uppe på kameran.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25600