Nikon D5500

Nikons nya D5500 har fått en tryckkänslig och vridbar skärm som gör kameran till en lek att fotografera med när man vill fotografera ur alternativa vinklar.

#Kameror #Nikon
9.0

Den största nyheten är en stor tryckkänslig 3,2-tumsskärm som går att vinkla och vrida åt alla håll. Skärmen är väl integrerad i Nikons traditionella knapp- och menysystem. Aktiverar du kamerans meny kan du rulla ner genom menyn med ett enda finger, vilket går snabbare än att klicka, och du kan också välja de enskilda menypunkterna genom att peka på skärmen. Vid exponeringen kan du med live view ställa in kameran på att fokusera och ta en bild av det du pekar på. Här är kamerans reaktionstid kortare än hos de flesta konkurrenter, men utlösarknappen är fortfarande mest exakt. När du kollar bilderna på skärmen kan du bläddra, eller svepa, med fingret, och du kan zooma in en bilddetalj genom att sprida två fingrar på skärmen. Man kan lätt klara sig utan en tryckkänslig skärm, men när man väl har testat D5500 känns en gammaldags skärm litet väl simpel. D5500 har samma sensor och bildprocessor som föregångaren och den litet billigare D3300, men den halvgömda inställningsratten har flyttats upp ovanpå kameran och har fått en ny, snygg design. Den är både smidigare och mer synlig. Ratten använder man till olika funktioner, som bländare, bildeffekt etc. Det finns för få snabb­knappar, t.ex. en knapp för iso-­justering. Det finns dock en programmerbar Fn-knapp som man kan ställa in att aktivera detta. Bildkvaliteten är imponerande bra för en kamera i denna prisklass, med lågt bildbrus och fin detaljering från de 24,0 megapixlarna. Färgåtergivningen är tilltalande. Exponeringen är oftast exakt, utom när man fotar ljusa motiv.

<<>>
Då måste man använda exponeringskompensationen. Vi upplevde att D5500 är en riktigt behaglig kamera att jobba med. Även om den är liten och lätt ligger den utmärkt mellan händerna. Sökaren är av pentaspegeltyp och består av speglar, inte ett glasprisma. Den är bra, dock utan att komma upp på samma nivå som t.ex. prismasökaren i D7100, som är större och ljusare. Med paketobjektivet på 18–55 mm kostar kameran 8 489 kronor.
Det är dock bara en tusenlapps prisskillnad upp till Nikon D7100, som har en bättre sökare och en autofokus med 51 fokuspunkter. D5500 är en aning mindre och lättare än föregångaren, och batteriet håller längre. Kanske är det för att gps-funktionen från D5300 inte följde med till D5500. Det är synd, men man kan fortfarande köpa gps som tillbehör.
Det är skärmen som gör att man ska välja D5500. Om du kan leva med en vanlig, fast skärm får du med Nikon D3300 i praktiken samma bildkvalitet till ett lägre pris, om än med en mer primitiv autofokus. Är du ute efter en mer avancerad kamera ska du välja D7100, som har en betydligt bättre prismasökare, en bättre autofokus med 51 fokuspunkter som går mycket snabbare att välja mellan, samt snabbare serietagning. Men den utmärkta skärmen, som kan vinklas och vridas och som inspirerar till nya bildvinklar, den får du inte, och den funktionen ska man inte underskatta.
Video spelas in i Full HD med upp till 50 bilder per sekund. Det finns ingång för extern mikrofon, och man kan ställa in ljudets inspelningsnivå manuellt, vilket är ett stort plus. Däremot är det ett stort minus att lcd-skärmen inte markerar 16:9-formatet som man spelar in i förrän man trycker på inspelningsknappen. Detta gör det svårt att göra en ordentlig komposition, speciellt när man filmar på fri hand.
Icke desto mindre är Nikon D5500 en riktigt bra kamera för den som just har blivit sugen på att ta bra bilder med en spegelreflex. Bildkvaliteten kan komma upp på samma nivå som vad proffsfotografer levererar, och eftersom skärmen går att vinkla inbjuder kameran till att söka nya vinklar på välkända motiv. För 10 990 kronor kan du få ett paket med objektiv på 18–55 mm och 55–200 mm, och för 9 980 kronor hittar du kameran med ett objektiv som har den mångsidiga brännvidden 18–140 mm, vilket vi själva skulle välja.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Att integrera möjligheterna hos en tryckkänslig skärm med kamerans ­knappar och meny är något som Nikon har klarat bra.
Priset måste ner. Det är i alla fall svårt att rekommendera kameran framför den mer avancerade Nikon D7100 när prisskillnaden bara är tusen kronor.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25600