Nikon D5300

Här får du en vridbar skärm, wi-fi och en bildkvalitet som nästan matchar storebror D7100. Nikon flyttar gränserna för hur mycket kamera du kan få för under 7 000 kronor.

#Kameror #Nikon
9.1

D5300 ligger precis som Nikons andra spegelreflexer som gjuten i händerna. Kameran är väldigt väl ergonomiskt utformad och samtidigt kompakt nog att ha med på en resa. Ska du t.ex. fotografera över ett folkhav under tjurrusningen i Pamplona vinklar du bara ner den stora skärmen så att du kan fotografera över huvudet på dem som står framför dig. Autofokusen är snabb och exakt, och om du behöver skicka hem bilden eller till exempel lägga ut den på Facebook kan du göra det med din mobiltelefon via kamerans inbyggda wi-fi.

En annan funktion som är guld värd för dina resebilder är den inbyggda gps:en. Den lägger in gps-koordinater i bildens exif-data, så att du med några få meters noggrannhet på världskartan i Elements 12 eller Lightroom 5 kan se exakt i vilket gathörn i Shanghai du stod när du tog bilden. Gps:en tar dock hårt på batteriet, så ett extra batteri är bra att ha med sig. När du inte behöver gps kan du inaktivera den. D5300 har en välfungerande automatik, och knapparna är bra placerade. Allt sammantaget står D5300 inte i vägen för fotografen. Det är lätt för entusiasten att ställa in den på att ta de önskade bilderna, och kamerans funktioner fungerar ytterst väl. Det är en av de största anledningarna till att vi uppskattar Nikon mycket.

Läckra bilder

Den andra anledningen är den höga bildkvaliteten. Med 24,0 megapixel hamnar detaljåtergivningen i nivå med den dyrare storebrodern D7100. Nikon D5300 har inget kantutjämningsfilter, men det är svårt att se skillnaden i praktiken jämfört med andra kameror med samma upplösning. Ett annat plus är att bildbruset är litet bättre under kontroll än hos de flesta konkurrenter. Exponeringen är säker, och så kan kameran inte bara korrigera objektivfel som vinjettering, utan även missteckning. Vitbalansen bjuder på en mycket säker färgåtergivning, oavsett om man använder Auto eller väljer en inställning som Dagsljus. Jpeg-bildalstringen kan ställas in efter behag, och det finns ett antal kreativa filter man kan leka med för att liva upp trista motiv. Till starkt motljus finns en fin HDR-funktion, där autoinställningen jobbar hårt utan att överdriva. En tredje anledning till att vi är tokiga i D5300 är priset, för ingen annanstans får du så mycket kamera för under 7 000 kronor. Det gäller både ergonomi, funktioner och bildkvalitet. När D5300 är den bästa kameran i sin klass infinner sig frågan om ifall det ens finns någon marknad för storebror D7100 längre. Jo, det finns det trots allt. D5300 har en bra spegelreflexsökare, men i stället för ett äkta prisma har den speglar, och sökarbilden är därför litet mindre och mörkare. Kameran är enkel att använda men vore ännu enklare om det också fanns direktknappar för bland annat inställning av iso, vitbalans och fokuspunkter som på D7100. Dessutom har de dyrare modellerna ett större batteri och inbyggd fokusmotor, så att du kan använda autofokus även med äldre objektiv som saknar egen motor. Autofokusen är dock snabb och exakt, även vid live view, för en kamera i denna prisklass. Vi upplevde t.ex. inte att D7100 fokuserade snabbare.

Den rätta partnern

Man kan köpa kameran med två objektiv. Vi hittade D5300 med en optik på 18–140 mm för 9 480 kr, medan den med 18–55 mm kostade 7 480 kr. Det nya 18–140 mm är ett utmärkt objektiv, men det känns dock väl stort för den kompakta D5300. Vi skulle därför antingen välja objektivet på 18–55 mm i kombination med Nikons telezoom på 55–200 mm för 1 490 kr extra eller satsa på den något dyrare och mer allsidiga optiken på 18–200 mm. Under alla omständigheter sätter D5300 en ny standard för hur mycket kamera du får för under 7 000 kr.

Omdöme

Här och nu är Nikon D5300 den bästa kameran du kan köpa i denna prisklass. Den är ett nöje att jobba med, tack vare den fina ergonomin och den stora, vridbara skärmen. Ändå är den hyfsat kompakt, och när du är ute och reser lär du gilla gps och wi-fi. Nog så viktigt är att bildkvaliteten är utmärkt och i stort sett matchar den semiprofessionella Nikon D7100. Vi är imponerade.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600