Nikon D5200

Nikons mest avancerade spegelreflex för nybörjare, D5200, är lätt att använda, tar utmärkta bilder och har en vridbar skärm som inspirerar till nya vinklar. Men priset är oförklarligt.

#Kameror #Nikon
8.5

Denna nya lilla spegelreflex lägger sig mellan nybörjarmodellen D3200 och entusiastmodellen D7000. Från lillebror har modellen ärvt formgivning, wi-fi-funktion, bildsensor och bildprocessor. Från D7000 har den ärvt autofokussystemet med 39 punkter samt en utmärkt ljusmätare med motivigenkänningssystem. D5200 har också sina egna starka sidor, framför allt en skärm på 3,0 tum, som kan vridas och vinklas åt alla håll. Skärmen är skarp och tydlig, och menysystemet är välkonstruerat ur grafisk synvinkel. Menyn är dock inte riktigt lika välstrukturerad som hos de bästa konkurrenterna. Sökaren är av spegelprismatypen och är därmed lite mörk. Sökarbilden är överraskande nog något mindre än hos lillebror, D3200.
Kameran är så liten, lätt och kompakt att den ligger bäst mellan små händer. Knapparna är bra fördelade och lätta att använda, även när man har kamerans sökare för ögat. Det är lite konstigt att det finns knappar för Info och serietagning men inte till ISO och vitbalans. En av dessa funktioner kan dock knytas till Fn-knappen på kamerahusets vänstra sida. I praktiken fungerar kameran fint med snabba reaktionstider och välfungerande automatik. Den maximala exponeringshastigheten är 5,0 bilder i sekunden, och det är godkänt.

Dämpa ljudet med fingret

Kameran har en funktion för tystare exponering. Den innebär att kameran fortfarande låter, men om man håller fingret på utlösarknappen hindrar man temporärt spegeln från att gå tillbaka, och då försenas en del av slutarljudet.
Omställning till live view och video sker med en utmärkt inställningsratt intill programratten uppe på kameran.
Det lilla batteriet, EN-EL14, som också används i några av Nikons kompaktkameror, håller det lovade antalet exponeringar.
D5200 har 24,1 megapixel. Det är rekord i klassen men något färre än i D3200, som har 24,2. Trots den överlägsna upplösningen utmärker kameran sig aldrig med avseende på detaljåtergivningen. Ärkerivalen EOS 650D gör ett minst lika bra jobb med sina 17,9 megapixel.
Bilderna har en försiktig skärpa, vilket är fint till hudtoner, men vid detaljerade bilder, som av träd, kan man med fördel ge bilderna lite extra skärpa i bildbehandlingen. Exponeringen är bra och exakt, och kontrast och färger styrs fint. D5200 har dessutom en imponerande bra HDR-automatik. Till skillnad från hos större
Nikon-modeller är det här lätt att kalibrera vitbalansen manuellt.
Korn blir synliga omkring ISO 800 och påträngande omkring ISO 6400, och ISO 25 600 bör undvikas. På de motsvarande värdena klarar sig EOS 650D väsentligt bättre.
D5200 kan köpas i fyra paket, varav tre är med objektivet 18-55mm VR antingen själv eller med objektiven 55-200mm eller 55-300mm. Det fjärde paketet, med 18-105mm VR, är nog så tilltalande, och 18-105mm är ett skarpare och mer allsidigt zoomobjektiv. Det angivna priset är för endast huset. Kameran är wi-fi-kompatibel med tillbehöret WU-1a för 390 kronor och kan lägga till gps-data till bilderna med GP-1 för 1 949 kronor samt fjärrstyras med Nikons fjärrkontroller.

Fel pris

En rad inbyggda kreativa filter bidrar till att göra D5200 intressant, som miniatyreffekt eller en ny effekt där du enkelt kan bibehålla en färg i ett motiv medan resten är i svartvitt. Filtret fungerar också när du spelar in video. På tal om video-
inspelningar är autofokussystemet uppgraderat, så att det nu automatiskt ställer in fokus medan du spelar in. Det kan också ställas in till att fokusera på ansikten. Systemet arbetar helt ljudlöst och fungerar lika snabbt som hos ärkerivalen Canon EOS 650D.
Prismässigt ligger D5200 fel. Den kostar lika mycket som den mer avancerade kameran Nikon D7000. D3200 påminner mycket om D5200, bortsett från den vridbara skärmen, och den är mer än 2 000 kronor billigare. Om D5200 ska vara attraktiv måste priset justeras; annars väljer vi hellre D3200 eller D7000.

Omdöme

För dem som precis har börjat att fotografera seriöst är D5200 lysande. Bildkvaliteten möter förväntningarna, bortsett från bruset vid höga ISO-värden, som kunde ha varit mer begränsat. Den vridbara skärmen är bra, och videointresserade får en fin autofokus. Prismässigt ligger kameran fel mellan den billigare D3200 och den mer avancerade D7000.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
25600