Nikon D5200

Nikon D5200 har testets läckraste finish och materialval, och den ljudlösa autofokusen närmast smyger sig på motivet jämfört med de bullrande konventionella fokusmotorerna i Canon, Pentax och Sony.

#Kameror #Nikon
8.6

Nikon D5200 har testets läckraste finish och materialval, och den ljudlösa autofokusen närmast smyger sig på motivet jämfört med de bullrande konventionella fokusmotorerna i Canon, Pentax och Sony. Skärmen är vridbar, och skärmbilden kan ställas in på totalt sex visningslägen, från vanligt till en utmärkt grafisk visning av tid, bländare och ISO-inställning samt de vanligaste övriga inställningarna. Sökaren är utmärkt men litet mindre och mörkare än Canons, och just sökarkvaliteten är annars en anledning att välja spegelreflex. Ergonomin är bra. Vi saknar knappar för ISO och vitbalans. En av dessa går dock att koppla till den programmerbara Fn-knappen. Kameran är liten men ligger lika bra mellan händerna som testets övriga stora kameror.

Avancerad autofokus

Autofokusen med 39 fokuspunkter har hämtats från den mer avancerade D7000, och den är både snabb och exakt och täcker över hälften av bildfältet. D5200 har ingen inbyggd fokusmotor, så objektiv utan egen fokusmotor måste fokuseras manuellt. Originalobjektiv med AF-S i namnet har inbyggd fokusmotor. Wi-fi och gps finns att köpa till som tillbehör.
Nikon ger just nu den högsta upplösningen i alla spegelreflexklasser, och med 24,0 megapixel är det också D5200 som tillsammans med Sony leder detta test. Det visar sig i form av en detaljåtergivning som ligger i topp. Paketobjektivet på 18–55 mm är dock inte optimalt. Färgåtergivningen är i de flesta situationer fin. På motiv i konstljus ser man dock ofta ett svagt, varmt färtstick. Manuellt inställd vitbalans blir inexakt, men det är det bara ett fåtal som använder, och om man fotograferar i råformat kan man absolut få ut det optimala av cmos-sensorn. Trots den höga upplösningen är bildbruset fint återhållet till och med ISO 6 400. De två högsta inställningarna bör man undvika, men dem rekommenderar Nikon inte heller, utan kallar dem för Hi1 och Hi2 i stället för deras ISO-värden. D5200 är en bra inträdesbiljett till det stora Nikon-systemet men är dyr jämfört med ärkerivalen EOS 650D. Nikon har dock även en egen prisstrategi: För bara 500 kronor mer får du Nikon D7000, som dock snart ersätts av D7100. Den är ändå en bättre kamera – ett tankeväckande och frestande alternativ.

Omdöme

D5200 är vad gäller finish, design och tillbehörsprogram en attraktiv kamera, som här dock dras med en litet för osäker färgåtergivning och ett högt pris.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
25
Max. ISO
25600