Nikon D500

Det är över fem år sedan Nikon senast lanserade en APS-C-kamera i proffsklassen. Nu är avlösaren till D300S äntligen här, och vi är imponerade. Priset är dock högt.

#Kameror #Nikon
9.0

Nikon D500 får på något konstigt vis Nikons övriga DX-spegelreflexer att verka små och tunna. När vi t.ex. fotograferade actionbilder vid havet hade vi ett märkbart bättre grepp om den, och med sin snyggare och grövre finish utstrålar den auktoritet. Knapparna sitter likadant som på toppmodellerna D810 och D5. Det underliga är att D500 inte är mycket större än D7200 och bara väger 90 gram mer. Å andra sidan har den nya modellen en vinklingsbar skärm, programmerbara knappar och en praktisk joystick som man använder för att styra fokuspunkten och som kan programmeras till att även styra menyn. Sökarbilden är större än på D7200, vilket är härligt. Det visas till och med mer information i sökarbilden, t.ex. det valda ljusmätarmönstret. Kameran har 153 fokuspunkter, det vill säga exakt tre gånger så många som hos D7200. De ligger i ett brett bälte mitt i skärmen och går ända ut till bildkanterna. Vi använde framför allt en grupp fokuspunkter som vi flyttade runt med joysticken. Den tekniken fungerar perfekt, och den kontinuerliga autofokusen har inga problem med att följa motivet, även om kameran brassar på med tio bilder i sekunden. Hastigheten är lika hög för råfiler om du sätter ett XQD-kort i plats 1. Kortläsarens plats 2 tar SD-kort. Bildkvaliteten är väldigt bra, men kameran har också samma processor som toppmodellen D5. Bildkvaliteten ligger överraskande nära D7200 med i praktiken samma detaljåtergivning. På höga ISO-värden i svagt ljus klarar sig däremot D500 synligt bättre än den mindre modellen. Och även om ISO 102 400 blir kornigt är det inte värre än att bilderna ändå kan användas.

De allra högsta ISO-inställningarna upp till ISO 1 640 000 kan bara användas i nödfall, men inalles är D500 ett perfekt val till sport, action, fotografering av djur och motiv i svagt ljus.
Kameran ger en aning varmare färger i vanligt dagsljus på låga ISO-värden jämfört med D7200. D500 kräver mer arbete med exponeringskompensationen. I gengäld har kameran den nya vitbalansinställningen Auto 0 som gör så att vitt återges som just vitt och inte beige under konstljus, och det är en stor fördel. Om du vill bevara de varma färgerna kan du välja Auto 1 eller Auto 2.
En väsentlig anledning till att välja Nikon D500 är lcd-skärmen som med sin upplösning på 2,4 miljoner punkter visar bilden skapt och betydligt bättre än på D7200 och D750 med hälften så hög upplösning. Dessutom kan den vinklas 180 grader, vilket underlättar till exempel när man fotograferar makro. Skärmen visar ljushet och färger exakt. Den är tryckkänslig, men än så länge kan man bara använda den funktionen för att fokusera och exponera vid live view eller bläddra bland bilderna vid visning. Man kan inte välja funktioner i menyn på skärmen. Video kan spelas in i 4K-upplösning med upp till 30 bilder per sekund. Det finns kontakter för mikrofon och hörlurar, men man kan fortfarande inte välja kontinuerlig autofokus under videoinspelning.
D500 är en proffskamera, och som sådan är den robust konstruerad med massor av vädertätningar. Själva kamerahuset är tillverkad av en magnesiumlegering, och den är förstärkt med kolfiber. Till skillnad från föregångaren D300S har den inte någon inbyggd blixt. Den har inte heller gps – men det finns möjligheter att lösa detta. Via wifi eller Bluetooth kan man få åtkomst till appen Smartbridge som dels kan överföra bilder till smarttelefonen eller surfplattan på trådlös väg, och dels kan tillfoga gps-data till dem. När vi testade kameran fanns dock den här funktionen ännu inte tillgänglig för iOS, och för Android var installationen varken intuitiv eller väldokumenterad. Det förändrar dock inte intrycket av att Nikon D500 är en formidabel DX-kamera, vilket är Nikons beteckning för spegelreflexer med APS-C-sensor. Priset är dock väldigt väl tilltaget för en APS-C-kamera.

Omdöme

Tack vare kamerans ljuskänslighet, hastighet och avancerade autofokus är detta Nikons hittills bästa DX-spegelreflexkamera.
Bildkvaliteten är utmärkt och lysande på höga ISO-värden. Vi hade dock förväntat oss större skillnad mellan D500 och den hälften så dyra D7200.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
20,7
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
10
Max. ISO
1640000