Nikon D3500

Nikons minsta DSLR-kamera har blivit uppgraderad och har nu betjäning som påminner om dyrare modeller. Kvaliteten är fin men man har sparat på viktiga punkter.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.8

Nikon D3500 är den minsta DSLR- kameran från Nikon, och med en vikt på bara 415 gram är den även den lättaste. Specifikationerna är i stort sett identiska med föregångaren D3400. Det betyder att den lilla kameran har en upplösning på 24,0 megapixel och endast 11 fokuspunkter samt att den kan ta 5,0 bilder per sekund.
Liksom föregående modell är D3500 en verkligt bra kamera med osedvanligt hög bildkvalitet i förhållande till priset. Bilderna blir skarpa och väldetaljerade med fin exponering och färgmättnad. Bruset hålls under god kontroll upp till ISO 6400 men börjar bli lite störande från ISO 12800. Maximala ISO 25600 kan användas i nödfall.
Utanpå kameran har det skett mer. D3500 har fått samma utformning som D5600 och har därmed en inställningsratt som påminner lite om ratten på den nya Z-serien. Greppet har blivit djupare, vilket ger en fantastiskt bra ergonomi. Skärmen är inte vinklingsbar eller tryckkänslig, och man får tyvärr även klara sig utan sensorrengöring och fokusmotor. Det sistnämnda betyder att man inte får autofokus i äldre objektiv utan egen fokusmotor, vilket man får med större Nikon-modeller. Om man köper kameran i paket med AF-P DX NIKKOR 18-55mm F3.5-5.6G VR kan man få den för 5795 kronor.
Direkt vid tagningen kan man välja effekter som Silhuett, Lågdagerbild eller Miniatyreffekt. Dem kan man använda när man delar bilder på exempelvis Instagram. Via Bluetooth-baserad SnapBridge-teknik går det lätt att överföra bilder till en smartphone. Både effekter och SnapBridge fungerar fint.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En lättanvänd kamera med smart Guide-funktion för nykläckta fotografer. Exponeringen är säker och bilderna har hög detaljgrad i denna prisklass.

Kameran saknar fokusmotor och sensorrengöring, och man får även klara sig utan en vinklingsbar och tryckkänslig skärm.

Specifikationer

Märke
Nikon