Nikon D3200

Hela 24,1 megapixlar får man tillgång till med D3200, vilket på papperet borde ge fantastiskt fina bilddetaljer. Därför är det svårt att inte bli något besviken när man zoomar in i bilderna och ser de luddiga och suddiga detaljerna.

#Kameror #Nikon
8.2

D3200 har nyligen upplevt ett markant prisfall, vilket helt säkert beror på att efterföljaren D3300 har lanserats. I D3300 har Nikon tagit bort kamerans lågpassfilter, vilket ger knivskarpa och detaljrika bilder. Med D3200 får man tyvärr inte samma fina detaljering.

Den höga upplösningen kostar också poäng på brusskalan, där man ser färgbrus från iso 400 i enfärgade områden, men det blir för våldsamt först vid iso 3 200. Färgåtergivningen är däremot mycket naturtrogen, även om en del säkert kommer att vilja ha litet mer mättnad i bilderna. Paketobjektivet på 18–55 mm tecknar skarpt på andra kameror, medan bilder tagna vid maximal bländare dock blir en aning oskarpa i hörnen. Detta objektiv går att köpa med kameran för 3 600 kronor.
Ergonomiskt sett är D3200 en helt suverän kamera; den ger ett rejält grepp som ingen av systemkamerorna kan matcha. Den oerfarna konfirmanden kommer också att älska Guide-funktionen, som ger en klok och pedagogisk vägledning till specifika motivtyper.

Snabb autofokus

Den fasavkännande autofokusen i D3200 är blixtsnabb, och vi fick väldigt få oskarpa bilder med oss hem efter testfotograferingen. Autofokusen funkar också fint när man filmar, men man kan höra ett svagt pipande ljud när den jobbar. Videokvaliteten är riktigt fin, och med en extern mikrofon ansluten kan man också få stereoljud. Kamerans skärm är dock varken vridbar eller tryckkänslig, och den är också en aning mörk i motljus, men då exponeringen är rätt säker behöver man sällan aktivera exponeringskompensationen.

D3200 har en utmärkt optisk sökare som täcker 95 procent av motivet, vilket under svåra ljusförhållanden är ett bra alternativ till skärmen. Nikon hävdar att batteriet klarar 540 bilder per uppladdning. Vi kom dock aldrig över 300. D3200 har ingen inbyggd wi-fi-funktion, så man måste investera i den externa sändraen WU-1A för 390 kronor om man vill kunna överföra trådlöst till andra enheter.

Omdöme

D3200 bjuder på en enastående ergonomi och autofokus. Bildkvaliteten matchar dock inte de höga ambitionerna med luddiga detaljer och brus.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
24,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
4,0
Max. ISO
12.800