Nikon W300

Nikon COOLPIX W300

Nikons nya, robusta kamera är bra på att filma, och det kan den göra även under vattnet. Ergonomin haltar lite ibland, men Nikon har satt in motåtgärder.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.3

Nikon COOLPIX W300 avlöser modellen AW130, och den största nyheten är att W300 kan filma i 4K. Vi testade kameran bland annat i havet vid den grekiska ön Kreta och blev särskilt imponerade av videokvaliteten. Färgerna är mättade, kontrasten bra och detaljgraden fin, så länge man håller sig under ISO 800. När det gäller stillbilder är kameran inte lika framgångsrik. Här är färgmättnaden en aning överdriven, och ofta måste man ta flera bilder av samma motiv innan kontrasten blir bra. Kameran tar bara bilder i jpeg, vilket begränsar möjligheterna att rädda bilder genom bildbehandling. Liksom hos föregångaren är upplösningen på 15,9 megapixel. Som andra kameror av denna typ är W300 rätt liten, så det är svårt att få ett stadigt grepp om den. Och mycket riktigt råkade vi tappa den vid ett tillfälle, men det gick bra. Kameran klarar ett fall på 2,4 meter. Knapparna är små och sitter tätt, så speciellt under vattnet är det svårt att ändra inställningar. Då är det bra att man kan bläddra mellan bilderna genom att skaka på kameran, och med hjälp av en knapp på sidan kan man även välja bland annat inställningar genom att skaka på kameran. Den har gps, höjd- och djupmätare samt en kompass som är lätt att avläsa på lcd-skärmen. Kameran klarar 30 meters vattendjup och tio minusgrader. Den inbyggda videolampan är bra vid närbilder och den inbyggda blixten ger ett mycket bra upplättningsljus. Kameran har Blue­tooth och wifi, och det är lätt att överföra bilder till mobilen. Kameran är utrustad med 5x optisk zoom som täcker 24–120 mm, och den långsamt glidande zoomen är bra att filma med. Man kan ta upp till sju bilder per sekund, och här får man flest skarpa bilder om man väljer inställningen Följ rörligt motiv.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Videokvaliteten i 4K är mycket fin. Den inbyggda höjd- och djupmätaren samt den elektroniska kompassen är bra hjälpmedel.
Knapparna är små och sitter tätt, och kvaliteten på stillbilderna kunde varit lite bättre. Batteritiden på bara 280 bilder är i underkant.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
120
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
7
Max. ISO
6400