Nikon COOLPIX S9900

Det finns massor av inställningsmöjligheter på Nikons nya kompaktkamera, som har hela 30x optisk zoom och tar sju bilder per sekund. Men skärmen bråkar.

#Kameror #Nikon
8.3

Nikon Coolpix S9900 är en kamera som till det yttre och i specifikationerna är mer än övertygande. Den slanka kameran har ett rejält objektiv med 30x zoom, motsvarande 25–750 mm, med en närgräns på 1 cm samt optisk bildstabilisering. Den kan ta 7 bilder per sekund, filma i Full HD och har 15,9 miljoner pixlar. Endast utifrån sin finish skulle kameran absolut kunna kosta en tusenlapp mer, och du kan välja om du vill ha den i silver eller svart. Även handhavandet överraskar positivt. Automatiken väljs med en ratt ovanpå kameran, precis som på Nikons spegelreflexer. Det finns hela 14 knappar att leka med, och allt kan ställas in manuellt. Dessutom är kamerans multizonautofokus både snabb och säker. Det finns dock en aning smolk i glädjebägaren. Man kan inte fota i råformat, och det kan vara svårt att bedöma exponeringen på skärmen. Vi fick i alla fall regelbundet dosera exponeringskompensationen felaktigt efter att ha litat på bilden som skärmen visade. Skärmen har en standardstorlek på tre tum och kan vinklas och vridas åt alla håll. Sensorn är på bara 6,2 x 4,6 mm, och bildprocessorn är en försynt liten Expeed C2. Resultatet är en ­acceptabel bildkvalitet som hos en medelmåttig kompaktkamera, men man ska inte räkna med att få samma överflöd av detaljer och nyanser som man får med större kameror som har samma upplösning. Kameran är med sina 11,2 x 6,6 x 4,0 cm och 289 gram lätt att ta med sig, och den har inbyggt gps samt wi-fi.

Wi-fi-funktionen ger möjlighet att fjärrstyra kameran, och man kan enkelt koppla ihop sin smarttelefon med kameran med hjälp av NFC-tekniken. Med gps:en kan man med en tryckning på sidan av kameran få upp en världskarta på skärmen, och på de flesta platser i världen kan man visa sin position ända ner på gatunivå. Tar du en bild med gps:en aktiverad får du inte bara gps-koordinater på bilden, utan kan på kartan också se åt vilket håll kameran pekade när du tog bilden. Kanske var det just för att vi experimenterade med gps:en, men kamerans lilla EL12-batteri gav oss mindre än en tredjedel av de utlovade 300 bilderna per uppladdning. Batteriet laddas i kameran via usb. Med allt detta sagt finns det också gränser för hur mycket man kan förvänta sig av en kamera som kostar under 3 000 kronor. Har man inga större kvalitetskrav, utan nöjer sig med att se bilderna på datorn och göra några små utskrifter då och då, kommer kameran att räcka för de flesta familjer. På plussidan räknas också ett inbyggt, automatiskt objektivlock som ser till att frontlinsen är ren och fin och därför presterar optimalt i motljus. Är kraven på bildkvalitet inte för höga ger S9900 mycket kamera för pengarna.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med tanke på den snygga finishen och de fina specifikationerna är S9900 en inspirerande kamera till ett absolut rimligt pris.

Batterihållbarheten ligger långt under de utlovade 300 bilderna, och du ska inte räkna med att få någon bländande bildkvalitet.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
30
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
7
Max. ISO
6400