Nikon COOLPIX S9700

Trots en tjocklek på bara 3,5 cm har Nikon gjort plats för 30x zoom. Kameran har en otroligt snabb autofokus samt både gps och wi-fi, men där blir man dessvärre besviken.

#Kameror #Nikon
8.3

Den här modellen avlöser den drygt ett år gamla föregångaren S9500. Fysiskt sett är S9700 en aning större, medan upplösningen har dämpats från 18,0 till 15,9 megapixel. Båda förändringarna är logiska i och med att S9700 har försetts med 30x optisk zoom jämfört med 22x tidigare. Den mindre upplösningen känns också som ett vettigt val; bildsensorn är bara 6,17 x 4,55 mm, vilket lätt resulterar i bildbrus när upplösningen är för hög. Den optiska zoomen på 30x motsvarar 25–750 mm, så man får en god täckning från vidvinkel till kraftigt tele. Här är det ett stort plus att autofokusen reagerar otroligt snabbt och exakt samt att det bara tar 2,5 sekunder att gå från vidvinkel till tele. Kameran har alla vanliga hel- och halvautomatiska program, och en bra gps-funktion gör att man kan lägga ut pangbilderna på en världskarta som Google Map.

Skärm helt utan reflexer

Kameran har inbyggt wi-fi, och med Nikons app Wireless Mobile Utility kan man hantera kameran direkt från telefonen och överföra bilederna till t.ex. Facebook. Skärmen av typen oled har en upplösning på 921 000 punkter, och tack vare en speciell matt ytbeläggning är den helt fri från reflexer. Tyvärr är den inte tryckkänslig, vilket många av konkurrenterna frestar med. Bildkvaliteten är vid första ögonkastet imponerande bra, eftersom färgerna är varma och fint mättade. Kontrasten träffar mitt i prick med fina nyanser i högdagrar och skuggor, oberoende av om man fotograferar i med- eller motljus. Exponeringen är extremt säker, och man kan lugnt lita på automatiken. Desto mer besviken blir man när man tittar närmare på bilderna på datorskärmen. Här är detaljerna dessvärre luddiga redan vid iso 125, medan bildbruset blir våldsamt störande från iso 1 600.

Video spelar kameran in i Full HD med 30 bilder i sekunden i god kvalitet. Ljudet är i stereo, och det är bra att zoomen arbetar i ett lugnare tempo än när man tar stillbilder.

Omdöme

Nikon Coolpix S9700 har hela 30x optisk zoom, och den blixtsnabba autofokusen gör att i stort sett alla bilder blir skarpa. Bildkvaliteten är generellt fin med varma färger och en snygg kontrast. Den uppfyller de flestas behov såvida man inte skriver ut bilderna i större format än A5, eftersom detaljgraden är rätt luddig, vilket syns tydligt på utskrifter i A4.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
30x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
6,9
Max. ISO
6400