Nikon COOLPIX P330

Nikons fickvänligaste modell i P-serien kan nu fotografera i råformat, och den lätta kameran imponerar med ett ljusstarkt objektiv och många manuella alternativ. Bildkvaliteten är också utmärkt.

#Kameror #Nikon
8.7

Coolpix P330 hör till den växande grupp av kompaktkameror med avancerade funktioner och manuella möjligheter som tilltalar alla entusiaster. Kameran ersätter P310, och precis som Coolpix P7700 och A kan den fotografera i råformat. Det saknade vi hos föregångaren. Designen ligger storleksmässigt i linje med t.ex. Canon Powershot S110. Även om kameran är liten är ergonomin fin med bra stödpunkter, och magnesiumlegeringen gör P330 tämligen lätt. Lcd-skärmen är inte tryckkänslig. I stället är kameran försedd med en programratt och direkta funktionsknappar. Det gäller bland annat den programmerbara Fn-knappen där man bl.a. kan styra iso. Det går snabbt, och som spegelreflexanvändare känner man sig hemma. En fin detalj är att man kan visa live-histogram och stödlinjer på skärmen. Menyn är lättöverskådlig.

Inbyggd gps

Objektivet har 5x zoom som täcker omfånget 24–120 mm. Bländaren går från F1.8 till F5.6. Tyvärr kan man bara använda den största bländaröppningen på full vidvinkel. Det är lite synd, för det gör det svårt att få en fin bakgrundsoskärpa när man bara zoomar lite. Man får dock en fin bokeh vid de stora bländaröppningarna, vilket hänger samman med objektivets sju bländarlameller. Autofokusen är exakt men hade gärna fått reagera lite snabbare.
Kamerans cmos-sensor är nu densamma som i P7700. Det betyder att både färg- och detaljåtergivning är snygg, och särskilt vid bra ljusförhållanden är bildkvaliteten på nivå med dyrare kompaktkameror. Exponeringen är säker. När det gäller brus är bilderna verkligt fina till och med iso 800 och absolut användbara vid iso 1 600. Vid iso 3 200 blir bruset synligt.
Nikon Coolpix P330 har inbyggd gps, som gör att gps-data automatiskt läggs till bilderna. Kameran kan dessutom användas med wi-fi-anslutning, men det kräver att man köper adaptern WU-1a som kostar 390 kronor.

Omdöme

P330 är en smidig liten kamera som är ett bra komplement till spegelreflex. Bildkvaliteten är verkligen bra, och vi uppskattar möjligheten att fotografera i råformat och de många manuella inställningarna. Man får dock klara sig utan sökare, men skärmen är bra. Vi saknar inbyggt wi-fi och en
inställningsring runt objektivet som hos Canon Powershot S110.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
12800