Nikon COOLPIX AW110

Om de vildare semesterupplevelserna ska förevigas, kan denna Nikon-kamera vara ett bra bud på tuff resekamrat. På papperet kan den följa den äventyrliga överallt, men i praktiken haltar autofokusen.

#Kameror #Nikon
8.4

Under 1960-talet firade Nikon stora triumfer med sina undervattenskameror som gick under namnet Nikonos. Dåtidens franska dykarlegend Jacques Costeau var med om att designa de populära kamerorna som blev en hit bland både proffsen och hobbyfotograferna. I dag har Nikon hårdare konkurrens, men deras senaste extremkamera Coolpix AW110 kommer säkert att fresta mer aktiva fotografer med tanke på att kameran kan hänga med ner till 18 meters djup, klara kyla ner till minus 10 grader Celsius samt överleva ett fall från två meters höjd. De 5x optisk zoom motsvarar 28–140 mm, vilket är bra med tanke på att det krävs rejält med vidvinkel när man fotograferar under vatten, där ljusets brytning ökar den faktiska brännvidden. Det är också fiffigt att kamerans automatiska vitbalans själv justerar när man tar bilder under vattnet, så att de blå färgerna blir mättade och naturliga.

Autofokusen drar ner betyget

AW110 har inbyggd gps samt djup- och höjdmätare, och all denna information sparas automatiskt i bildernas exif-data. Kameran har också inbyggt wi-fi och kan fjärrstyras med hjälp av en smarttelefon, vilket gör att man kan ta gruppbilder och självporträtt även om man befinner sig långt ute i ödemarken.
Kamerans största svaghet är en osäker och tvekande autofokus, där det är särskilt svårt att få skarpa bilder i teleområdet eller när motivet rör sig. Färgåtergivningen är å andra sidan snyggt neutral och kontrasten är fint välbalanserad. Vi imponerades även av skärpan som når ända ut i bildhörnen. Däremot är detaljgraden något av en besvikelse med tanke på att kameran har 16,1 megapixel. Bildbrus syns från iso 800, varpå brusreduceringen tar i alltför hårt med luddiga bilder som resultat.
Det återuppladdningsbara batteriet klarar 250 bilder per uppladdning, vilket är godkänt när man beaktar den inbyggda gps:en. En sådan brukar nämligen dra en hel del ström.

Omdöme

AW110 tål smällar, minusgrader och kan avändas ner till 18 meters djup. Det är härligt att kameran har gps, wi-fi samt höjd- och djupmätare. Det är mindre kul att autofokusen har stora problem med att ställa in skärpan på motiv i rörelser. Kameran lämpar sig bättre för lugna undervattensbilder än för att fånga de mest fartfyllda äventyren.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
3200