Nikon COOLPIX AW100

AW100 är Nikons första egentliga actionkamera, och den har en utmärkande design. På sidan sitter en stor vridknapp som öppnar luckan till batteri och kort.

#Kameror #Nikon
8.5

AW100 är Nikons första egentliga actionkamera, och den har en utmärkande design. På sidan sitter en stor vridknapp som öppnar luckan till batteri och kort. Packningen är tunn och hård men funkade oklanderligt under testet. Inställningsknapparna är små och tröga, men allt funkar fint, och menysystemet är bra. Det finns knappar för viktiga funktioner som blixt, exponeringskompensation, makro och självutlösare. AW100 har en avancerad gps, som aktiveras när man trycker på en knapp på kamerans sida. När man kollar bilden på skärmen efter exponeringen kan man återigen trycka på knappen och på en världskarta se var bilden är tagen och åt vilket håll kameran var vänd. Här kan man zooma ända in på gatunivå. Bild- och videokvaliteten är finemang under optimala förhållanden. Färgåtergivningen är godkänd, men vi undrar varför kameran saknar vitbalans för undervattensbilder. Även med undervattensautomatiken använder kameran sin autovitbalans, med ett grönt färgstick som följd. Detaljåtergivningen är fin för en kamera av detta slag. Vinjettering och missteckning reduceras av allt att döma i kameran men går i alla fall inte att se. Bruset är hyggligt välkontrollerat, och Nikon klarade sig bäst i testfältet vid en ljuskänslighet på iso 3 200.

Omdöme

I synnerhet den välfungerande gps:en imponerar. Kameran klarade sig inte särskilt bra under vatten, då den saknar vitbalans för denna miljö.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
7,1
Max. ISO
3200