Nikon COOLPIX A1000

Med sin nya fickkamera med både elektronisk sökare och råformat försöker Nikon göra de kräsna entusiasterna på gott humör, men kameran ger ett blekt intryck.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.1

Nikon COOLPIX A1000 är Nikons senaste fickkamera med kraftig zoom. Den ersätter A900 och tar ett stort kliv framåt vad gäller funktioner och inställningsmöjligheter. Kameran klarar 4K-video och har försetts med elektronisk sökare, och pekskärmen har gjorts mer flexibel. Tyvärr lever ambitionerna inte upp till förväntningarna. Det är bra att man nu kan fotografera i råformat, men kameran är alldeles för långsam. När vi plåtade en serie i både jpeg och råformat fick vi en blygsam serie på endast fem bilder innan kameran gav upp. Därefter tog det 17 sekunder innan den kunde börja användas igen.
En av kamerans stora fördelar är den optiska zoomen på 35x, vilket motsvarar 24–840 mm. Det är generöst för en fickkamera. Dessutom är den utrustad med en speciell knapp som man även hittar på Nikons större zoomkameror. Knappen hjälper fotografen att snabbt zooma ut och in igen för att orientera sig i landskapet efter inzoomning av ett motiv. Det är mycket användbart.
Bildkvaliteten är generellt inget man hoppar högt över. Precis som hos andra kameror med en relativt liten bildsensor får detaljåtergivningen stryka på foten, också i råformat. Skärpan är sådär även vid mindre bländaröppningar. Ljuskänsligheten har höjts från ISO 1600 hos föregångaren A900 till ISO 6400, men bruset är påtagligt från ISO 1600. Vid ISO 3200 sätter brusreduceringen in med full kraft. ISO 6400 bör man undvika. Färgåtergivningen och exponeringen fungerar dock fint.
Kameran är späckad med funktioner, men vi hoppas att Nikon snart lanserar en kraftfull fickkamera med större bildsensor än den lilla 1/2,3-tumssensorn på 15,9 megapixel som sitter i A1000. Det borde även höja bildkvaliteten till en ordentligt högre nivå.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Väldesignad zoomkamera med många funktioner. Klarar råformat och 4K-video. Både den elektroniska sökaren och pekskärmen är bra.

Bildkvaliteten med sin svaga skärpa är en besvikelse. Kameran blir alltför långsam när man tar bilder i råformat.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
35
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
6400