Nikon 1 V2

Andra generationen av topp-modellen i Nikons populära 1-serie är en renodlad actionkamera som kan ta 60 bilder i sekunden i full Upplösning. Och så har den en fasligt snabb autofokus.

#Kameror #Nikon
8.2

Nikon har haft en härlig medvind och utmärkta försäljningssiffror sedan de år 2011 lanserade sin kompakta 1-serie. I och med denna kamera-
serie tog Nikon på allvar upp kampen mot systemkamerorna från Olympus, Samsung och Sony. Den nya toppmodellen heter V2, och den är en enorm uppgradering jämfört med föregångaren V1. Upplösningen har nämligen ökat från 10,1 till 14,2 megapixel. Även kamerans ergonomi och design har uppgraderats, så att det nu finns ett djupare fingergrepp och fler inställningsrattar. Fotoentusiasten kommer att uppskatta förbättringarna, trots att ergonomin fortfarande inte är den bästa med ett alltför djupt fingergrepp medan kameran är för fyrkantig och klumpig för vår smak här på redaktionen. Desto bättre är att kamerans framsida har fått en magnesiumlegering samt ett robust gummiskydd där man griper tag med fingrarna.

Överglänser din spegelreflex

Under motorhuven har V2 dock ett flertal imponerande funktioner. Till att börja med medför den dubbla bildprocessorn att V2 kan fotografera med en hastighet på 60 bilder i sekunden i full upplösning med högst 40 bilder i sträck om man kör utan kontinuerlig autofokus. Om man vill ha hjälp av den kontinuerliga autofokusen klarar V2 att ta 15 bilder i sekunden i full upplösning, och kan här åstadkomma 45 bilder i sträck. Actionfotografen kan också få hjälp av en hybridautofokus som växlar mellan fasdetekterande och kontrastbaserad autofokus, där den första är den snabbaste och används när ljusförhållandena är goda. Kameran väljer själv vilken fokusmetod som passar för de aktuella ljusförhållandena, och i praktiken är vi verkligt imponerade över både tempo och precision. Vi gillar även de 135 individuella fokuspunkterna som alla kan väljas manuellt. Här kan till
och med de mest avancerade proffskamerorna se sig grundligt besegrade.
Med 1-serien presenterade Nikon en ny bildsensor på 13,2 x 8,8 mm. Sensorn finns också i V2, och den är dubbelt så stor som de bildsensorer som sitter i många kompaktkameror, medan systemkamerakonkurrenterna vanligen har en Four Thirds-sensor som är dubbelt så stor som V2-sensorn. Trots den relativt blygsamma sensorstorleken har Nikon ändå valt att ge V2 en upplösning på 14,2 megapixel. Tyvärr blir bilddetaljerna luddiga, medan färgerna är för kalla och saknar mättnad. I motljus visar exponeringen svaghetstecken, men bildbrus blir inte synligt förrän vid ISO 1600. Det medföljande, hopfällbara paketobjektivet på 10–30 mm tecknar förbluffande skarpt, medan man visserligen även ser en del missteckning. Brännviddsförlängningen är på 2,7x.

Bra elektronisk sökare

Lcd-skärmen är på 3,0 tum, och den har en upplösning på 921 000 pixlar. Skärmen är skarp och tydlig, men fotografer med spegelreflexerfarenhet kommer säkerligen att använda kamerans elektroniska sökare som återger motivet till 100 procent, och som även har inbyggd ögonsensor. Två kreativa program är också en fördel med V2. Med programmet Smart-bildväljare tar kameran 20 bilder i sträck, varpå bara de fem skarpaste sparas. Med programmet Långsam-visning tar kameran 40 bilder i sträck, som man sedan kan spela upp i slowmotion.

Omdöme

Med 60 bilder per sekund och sin blixtsnabba autofokus med 135 punkter är V2 en given kamera för actionfotografen. Kameran innehåller ett flertal intressanta och kreativa program, och så får man även fin manuell kontroll med V2. Bildkvaliteten kunde dock gärna få ge finare detaljer och en varmare färgåtergivning.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
14,2
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
60
Max. ISO
6400