Nikon 1 S2

Nikon är snabba på att uppdatera sin serie av spegellösa systemkameror. S2 är den nyaste och billigaste modellen. Ändå får man funktioner som annars bara finns i dyrare kameror.

#Kameror #Nikon
8.1

I och med lanseringen av tredje generationen av Nikons spegellösa systemkameror med utbytbara objektiv finns det nu tio kameror i serien. S2 är den billigaste modellen i det nya fältet, som också innehåller semiprofessionella V3 och undervattenskameran AW1. Till skillnad från V3, J4 och AW1 har S2 inte inbyggt wi-fi, vilket vi tycker är en konstig minskning av ambitionerna eftersom kameran med sin snygga design och iögonfallande färger främst vänder sig till unga sikta-och-tryck-fotografer som är online de flesta av dygnets 24 timar. Vill man använda kameran trådlöst kan man dock skaffa den trådlösa adaptern WU-1a som kostar 390 kronor. Den monteras på kameran via en mini-usb-kontakt. Inbyggd gps får man också klara sig utan, och S2 har till skillnad från V3 och J4 ingen tryckkänslig skärm. Det innebär att man måste jonglera en del med både den enda inställningsratten och de små knapparna innan man får tillgång till exempelvis det bländarprioriterande programmet, A, och iso-värdena. På det hela taget är vi förundrade över att en så rutinerad kameratillverkare som Nikon väljer ett så ologiskt menysystem som i detta fall. De spegellösa konkurrenterna från Sony och Samsung har ett mycket användarvänligare gränssnitt.

Blixtsnabb autofokus

Med S2 har Nikon behållit sin CX-bildsensor som mäter 13,2 x 8,8 mm, vilket är precis drygt hälften av vad konkurrenternas Micro Four-Thirds-sensorer mäter och knappt en fjärdedel av en APS-C-sensor. S2 kan ta imponerande 20 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus, och vi kommer ända upp i 60 bilder om man låter autofokusen gå med fast inställning. Kamerans hybridfokus har hela 135 individuella fokuspunkter, varav 73 är fasavkännande punkter placerade i mitten av fokusomfånget, medan resten är kontrastbaserade. De fina specifikationerna känns i praktiken, då i stort sett alla bilder blir skarpa med det paketobjektiv på 11–27,5 mm som vi använde. Det täcker området 30 till 75 mm. Just paketobjektivet har en ljusstyrka på F3.5–5.6, och det är ett av de billigaste och minst robusta av 1-seriens 13 objektiv. Till skillnad från i många av de andra objektiven är zoomen manuell, och objektivet fälls ihop när man stänger av kameran. Vill man använda Nikons utbud av objektiv för spegelreflexkameror måste man skaffa adaptern FT-1 för 1 690 kronor.

Med Nikon 1 S2 kan man spela in video i Full HD i upplösningen 1 920 x 1 080 pixel med 60 bilder per sekund och ljud i stereo. Alternativt kan man spela in i superslowmotion med 1 200 bilder per sekund, men då blir upplösningen beskedliga 320 x 120 pixel.

Kvaliteten på stillbilderna är också ganska hygglig så länge man håller sig under iso 800. Färgerna är klara och en aning kalla, medan kontrasten är välbalanserad under alla ljusförhållanden. Brusreduceringen är verkligen effektiv, Tyvärr innebär det att bilder tagna från iso 800 och däröver saknar både skärpa och detaljteckning. Funktionen Kreativ palett är ganska bra. Här kan man redan vid exponeringen justera färgerna med hjälp av inställningsratten på kamerans baksida och genast se resultatet på lcd-skärmen.
Kameran har en inbyggd blixt med en räckvidd på bara fem meter, och den lämpar sig därför bäst som upplättnadsblixt till exempelvis porträttbilder.

Bra extrautrustning

Om man tycker mycket om undervattensfotografering är Nikon ett starkt kort att satsa på, och i den avdelningen hittar man som extra­utrustning både ett undervattenshus, en extern blixt och diodlampor, som givetvis också kan användas om man spelar in video uppe på land. Kameran tar microSD-kort, och då S2 inte har bildstabilisering vare sig i kameran eller i paketobjektivet ska man vara medveten om att man bör använda ett stativ så snart mörkret lägger sig om man vill ha skarpa bilder.

Omdöme

S2 är den billigaste kameran i Nikons spegellösa 1-serie. Kameran har en blixtsnabb och exakt autofokus som ser till att man kan ta 20 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus och 60 bilder utan. Bildkvaliteten är rätt fin så länge man håller sig under iso 800 och fotar i dagsljus. Brusreduceringen minskar detaljgraden från iso 1 600. Vi saknar inbyggt wi-fi. Menyn är besvärlig att jobba med.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
14,2
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
60
Max. ISO
12.800