Nikon 1 S1

S1 har testets kraftigaste kornighet omkring iso 400 men ligger i övrigt fint till med hänsyn tagen till kamerans små pixlar.

#Kameror #Nikon
8.2

I Nikons serie av systemkameror har V-serien en elektronisk sökare, medan J-serien från början var den mindre, lättare och billigare modellen utan sökare. S-serien är en ny och mer förenklad version av J med en något lägre upplösning på både sensor och skärm. I gengäld är den drygt en tusenlapp billigare och matchar således
ärkerivalen Canon rent prismässigt.
Nikon valde med sina systemkameror att gå ner till en sensorstorlek på en tum, vilket motsvarar de bästa kompaktkamerorna. Den tar hela 60 bilder per sekund och har den kortaste slutartiden på bara 1/16 000 sekund.
S1 är inte kompatibel med Nikons blixtar, men det finns en FT1-adapter för 1 895 kronor som gör det möjligt att använda spegelreflexobjektiv på kameran. S1 är testets minsta och lättaste, då Nikons objektiv till skillnad från Pentax går att fälla ihop. Svagheten med designen är att den lilla, hala kameran utan handgrepp har testets sämsta ergonomi. Modellen lämpar sig bäst för dem som föredrar att ställa in kameran en gång för alla och använda fasta inställningar. Det finns väldigt få knappar, och menyn är testets mest ologiska. T.ex. har iso-inställningen skuffats undan i en underpunkt i menyn. Ett annat minus är att vi saknar att kunna fota i råformat och jpeg samtidigt. Paketobjektivet på 11–27,5 mm har inte bildstabilisering, och vidvinkeln motsvarar beskedliga 30 mm. S1 kan med en adapter förses med wi-fi-funktion.

Imponerande bilder

Med tanke på hur liten kamerans sensor är tar den fina bilder. Jpeg-bilderna får hög färgmättnad och ganska mycket skärpa. Vi märker dock även att Nikon har marknadens absolut lägsta upplösning. Det syns på detaljåtergivningen, till exempel på bilderna av färgpennorna på sista sidan, som är ett litet utsnitt av en större bild.
Objektivet fungerar bra, med fin skärpa ända ut i hörnen. S1 har testets kraftigaste kornighet omkring iso 400 men ligger i övrigt fint till med hänsyn tagen till kamerans små pixlar.
Exponeringen är säker, men det kan vara svårt att på kamerans skärm bedöma ifall man behöver exponeringskompensera. Videokvaliteten är bra, med fina detaljer och snygga färger, men när man panorerar syns det ränder. S1 finns i svart, vitt, silver, khaki och rosa.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

S1 fixar en imponerande bildkvalitet trots den låga upplösningen, men kameran är svår att ställa in, och ergonomin är den sämsta i testet.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
10,0
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
60,0
Max. ISO
6400