Nikon 1 J5

Med 20 bilder per sekund och en rasande effektiv autofokus är Nikon 1 J5 perfekt för actionfoto. Med en specialare klarar den att ta 60 bilder per sekund.

#Kameror #Nikon
8.6

Vi höll in utlösarknappen och lät kameran ta 20 bilder per sekund, alltmedan hybridautofokusen utan problem ställde in skärpan på varenda bild av en hoppande tiger vi fångade på zoo. Det finns hela 171 individuella autofokuspunkter, varav 105 är fasdetekterande punkter. Kamerans kortaste slutartid är 1/16 000 sekund, och om det verkligen måste gå undan kan man också ta 60 bilder per sekund, men då låser autofokusen på den första bilden. J5 klarar också video i 4K, men bara med 15 bilder per sekund. Detta aktiveras med en väl synlig, röd videoknapp. Inspelningar i 4K har utmärkt ljud och bild. Kameran kan givetvis också filma i Full HD. Bildsensorn tillhör inte de största bland systemkamerorna, vilket innebär att brännviddsförlängningen är hela 2,7x. J5 har samtidigt en ganska hög upplösning på 20,8 megapixel, så vi var rädda att det skulle bli antingen ett massivt bildbrus eller en alltför våldsam brusreducering vid höga iso-värden. Det sistnämnda visade sig vara fallet. Brusreduceringen är väl avvägd så länge man inte rör sig över iso 1 600, där bilderna förlorar skärpa och detaljering. Färg­återgivningen drar åt det kalla hållet, medan kontrasten i solsken blir alltför våldsam. Vi testade kameran med objektivet Nikkor 10-30mm F.3.5-5.6, som klarade sig fint vid de mittersta bländarvärdena.

Nikon 1-serien såg dagens ljus redan 2011, och 1-seriens systemkameror har långsamt blivit bättre och bättre. Designen hos J5 har fått en mer strömlinjeformad look jämfört med föregångaren J4, och kameran påminner nu faktiskt mycket om Panasonics snygga GM-serie. J5 är späckad med fina specifikationer. Kameran har en vridbar och tryckkänslig skärm på 3,0 tum, som är ganska detaljrik. Tyvärr finns ingen extern sökare, och man får också vara utan extern blixt. Kameran har inbyggt wi-fi och stöder trådlös överföring med hjälp av NFC-funktionen. Serien bjuder i dag på 13 objektiv och adaptern FT1, som gör det möjligt att använda alla Nikons objektiv med F-gänga.

Omdöme

20 bilder per sekund och en hybridautofokus som backar upp maximalt. Nikon 1 J5 ställer effektivt de flesta konkurrenter mot väggen.

Kameran är för smal, vilket ger ett osäkert grepp, och vi saknar möjlighet att montera en extern sökare och blixt.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
20,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
20
Max. ISO
12800