Nikon 1 J3

J3 är den senaste modellen i Nikons 1-serie. Det är en actionkamera som tar 15 bilder i sekunden och har ett av marknadens snabbaste autofokussystem. Å andra sidan är användarvänligheten inget vidare.

av Prylguiden #Kameror #Nikon
8.2

Nikon har haft stadig medvind bland användarna med sin 1-serie, där i synnerhet den första modellen Nikon 1 J1 från 2011 har sålt som smör bland Europas fotointresserade. Nikon vilar dock ingalunda på lagrarna, och bara sju månader efter att de lanserade J2 kommer nu J3. Jämfört med J2 har upplösningen hos J3 ökat från 10,1 till 14,2 megapixel, och på många sätt påminner J3 mer om storebrodern V2, dock utan dennas elektroniska sökare och kantigare kamerahus. J3 har en strömlinjeformad design, där särskilt modellen i borstat aluminium är inbjudande. Som hos de övriga kamerorna i
1-serien har J3 också en cmos-sensor i CX-format, och här är brännviddsförlängningen 2,7x.

Fotograferar i hög hastighet

Bildsensorn är på 13,2 x 8,8 mm, och den är därför ungefär fyra gånger så stor som de sensorer som sitter i vanliga kompaktkameror. I jämförelse har t.ex. Four Thirds-kamerorna en bildsensor som är dubbelt så stor som J3, och tyvärr anar man bildbrus redan vid en ljuskänslighet på iso 200 hos den nya modellen.
J3 bygger enträget vidare på 1-seriens känsla för action. Kameran kan ta 15 bilder i sekunden med totalt 22 bilder i sträck, och här kan man även använda den kontinuerliga autofokusen. Detta är enastående och betyder att man kan fånga nästan alla steg i en rörelse i situationer när det verkligen går undan.
Kamerans hybridautofokus är unik för 1-serien i och med att den använder både fasdetekterande och kontrastbaserad autofokus. J3 har 135 fokuspunkter som kan väljas manuellt, men kameran bestämmer själv när den växlar mellan de två fokussystemen. Fasdetekterande fokusering används till motiv med massor av ljus, medan den kontrastbaserade autofokusen tar över i svagt ljus.
Autofokusen är snabb och effektiv i dagsljus, men även i svag belysning ger den ett bra stöd. Man kan till och med pressa kameran till att ta hela 60 bilder per sekund, men här är det dock inte möjligt att använda den kontinuerliga autofokusen. Ytterligare en fördel för actionfotografen är programmet Smart-bildväljare, där kameran tar 20 bilder vid en enda tryckning på utlösarknappen och sedan bara sparar de fem skarpaste och bäst komponerade bilderna.

Snygg kontrast

Generellt är bildkvaliteten godkänd; färgåtergivningen är försiktig, medan kontrasten är snygg under alla ljusförhållanden tack vare Nikons effektiva D-lighting. När man tar det kompakta och hopfällbara paketobjektivet i beaktande är vi också tämligen imponerade över skärpan; däremot vill vi gärna föreslå att man stänger av kamerans brusreducering om man använder sig av iso 1 600 eller iso 3 200, eftersom brusreduceringen här suddar ut skärpa och bilddetaljer.
J3 har få knappar för snabbåtkomst, och man blir inte direkt uppmuntrad att gå på nyfiken upptäcksfärd i menyn. Faktum är att J3 är en kamera som smått arrogant vänder den garvade fotoentusiasten ryggen. Varken P, S, A eller det manuella programmet har fått plats på programratten, trots att ratten på intet sätt är belamrad med funktioner. Alltså måste man ge sig in i menyn för att hitta de hel- och halvautomatiska programmen, och det är också här som man efter en längre tids letande hittar iso-
inställningen. Det är en gåta att Nikon, som i årtionden har servat branschens mest krävande fotoentusiaster och proffsfotografer, har valt ett så rörigt och ologiskt användargränssnitt.
Nikon ska ha beröm för samspelet mellan video och foto. Här kan man spela in video i Full HD i en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar med 30 bilder per sekund och samtidigt ta stillbilder utan att avbryta videoinspelningen. Man kan också spela in videoklipp som lämpar sig för slowmotion-visning med 400 bilder per sekund i en upplösning på 640 x 240 pixlar.
Ett annat område där Nikon inser värdet av bra insatser är när det gäller utbudet av objektiv till 1-systemet. Här finns det i dag ett brett sortiment som täcker vidvinkel och tele.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Med 15 bilder per sekund, 135 autofokuspunkter och en hårt arbetande hybridautofokus är J3 en snabb systemkamera som ger järnet när man ska fotografera fart och action. Bildkvaliteten är okej med klara färger och en välbalanserad kontrast. Det är dock inte användarvänligt att man måste gå in i menyn för att välja enkla program och funktioner.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
14,2
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
15
Max. ISO
6400