Nikon 1 J2

Automatiken är väldigt säker. Exponeringen är ovanligt träffsäker, och färgåtergivningen är utmärkt. Bruset börjar störa först vid ISO 3 200.

#Kameror #Nikon
8.2

Nikon fattade ett par svåra beslut när de planerade 1-systemet. CS-sensorn är betydligt mindre än konkurrenternas, och den låga upplösningen på 10,0 megapixel ger testets sämsta detaljåtergivning. Detta gör kameran lätt att kritisera, men det finns också anledning att fråga sig om man ens behöver de där sista detaljerna. Är svaret nej bjuder Nikon på testets billigaste kamera, och nog så viktigt innebär den lilla sensorn att objektiven också kan göras små. Det objektiv som motsvarar ett tele på 70–300 mm är t.ex. mer än två centimeter kortare än motsvarande Olympus-objektiv. Det är dessutom lättare. Designen spelar en stor roll för kameran, och det har gått ut över ergonomin. Man får inget bra grepp om den hala kameran. Då ska man hellre välja Nikon 1 Vs, som har både grepp och sökare. Den har dessutom en upplösning på 14,2 megapixel men kostar 2 500 kronor extra. Även om J2 är liten är det en fördel att den har inbyggd blixt. Den lyser ut bildytan helt jämnt. Menysystemet är enkelt, tydligt och lätt att jobba med. Objektiven tar minimalt med plats när kameran inte används.

Säker exponering

Automatiken är väldigt säker. Exponeringen är ovanligt träffsäker, och färgåtergivningen är utmärkt. Bruset börjar störa först vid ISO 3 200. Kamerans autofokus är oftast exakt och snabb, men den låter också litet väl många oskarpa bilder slippa igenom. Det medföljande objektivet på 10–30 mm misstecknar en del, och det är tyvärr inte möjligt att ställa in kameran på att kompensera för detta vid exponeringen. Detaljåtergivningen är testets svagaste, men obeskurna bilder tål att skrivas ut i A4. Paketobjektivet saknar motorzoom, och det är därför svårt att zooma helt jämnt när man filmar. Full HD-video spelas för övrigt in i en utmärkt kvalitet. Den inbyggda mikrofonen är något vindkänslig, och extern mikrofon går tyvärr inte att ansluta. Nikon 1 J2 finns i färgerna svart, vitt, silver, rött, orange och rosa. Objektiven har matchande färg.

Omdöme

Nikon ligger sist med sensorstorlek och antal pixlar men levererar ändå en imponerande bildkvalitet. Detaljåtergivningen kunde dock ha varit bättre.

Specifikationer

Märke
Nikon
Milj. Pixlar
10
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
6400