Lytro Illum

Med Lytro Illum kan du glömma allt om traditionell fototeknik. Du kan nämligen lägga fokus precis där du vill – efter att du har tagit bilden.

av Prylguiden #Kameror #Lytro
7.5

Om du tar en bild med den här kameran och efteråt tycker att fokus har hamnat fel kan du bara peka på den tryckkänsliga 4,0-tumsskärmen, så flyttas skärpan helt mirakulöst dit även om motivet för länge sen har försvunnit. Det är inget annat än fantastiskt. Kameran har en fast bländare på F2.0, och du kan fokusera ända in till frontlinsen med zoom­objektivet, som täcker 30–250 mm. Du kan inte återskapa skärpan överallt, men du kan flytta fokuspunkten till ett område inom det som hade blivit skarpt om du hade använt F16. Det går att fokusera om eftersom kameran inte bara registrerar ljus på sensorn, utan också ur vilken vinkel det kommer in. Bilderna måste därför sparas i ett speciellt filformat som heter ifp. För att få fram jpeg-bilder måste du importera bilderna i Lytros gratisprogram Desktop, som påminner en del om Lightroom. Härifrån kan du inte bara exportera till jpeg när du har lagt skärpan där du vill ha den. Du kan efterhand också öka skärpedjupet genom att digitalt blända ner till motsvarande F16 eller upp till F1.0. Bilderna blir klart bäst i ursprungligt skick, som ska avnjutas på kamerans eller datorns skärm. Alternativt kan man visa dem på sin Ipad eller Iphone. Det kräver bara att man installerar gratisappen Lytro Mobile. Här kan man se hur enkelt och snyggt det är att flytta fokus. En enda ifp-fil kommer upp i hela 56 megabyte, plus 54 megabyte nödvändig raw-information. Det är väldigt tungt. Jpeg-bilderna exporteras däremot till bara 0,2 megabyte, och de ser också ut därefter, med en grov pixelering i övergångarna mellan det som är skarpt respektive oskarpt i bilden.
Det finns argument både för och emot tekniken. Normala fokusfel går inte att rädda i bildbehandlingen, och man kan inte räkna med att Lytro löser problemet i en handvändning. Pixeleringen visar dock tydligt att lösningen är programvarubaserad och inte optisk. Om Lytro lyckas öka kvaliteten och minska filstorleken kommer vi kanske att få se tekniken i vanliga kameror så småningom. Just nu har Lytro sitt största berättigande på nätet, där man kan dela sina bilder som små videofiler och zooma in och ändra skärpedjupet. Underhållningsvärdet är högt. Skärmen används som sökare och kan vinklas, och ergonomin är bra. Inställningarna är enkla och intuitiva. Det finns ingen svensk bruksanvisning, men det ligger engelskspråkiga introduktionsvideor på www.lytro.com. Trots den unga, oprövade tekniken upplevde vi både kameran och programmet som oproblematiska. Pris och bildkvalitet matchar inte, men för den välbeställda och nyfikna entusiasten är detta en spännande möjlighet att experimentera med framtidens kamera.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Lytro har det hittills bästa förslaget till vad vi ska göra när vi fokuserat fel. Illum är en teknisk spjutspets men långt ifrån en brukskamera.
Bildkvaliteten hos jpeg-filerna ligger klart under vad en telefon kan ­prestera, men så är bilderna också främst avsedda för webben.

Specifikationer

Märke
Lytro
Milj. Pixlar
4,0
Brännviddsförl./optisk zoom
8,3x
LCD-skärm
4
Bilder/sekund
3,0
Max. ISO
3200