Leica X2

Man kan lugnt kalla Leica X2 för en renodlad stillbildskamera för finsmakarna. X2 kan nämligen inte spela in video, och samtidigt är kameran nästan dubbelt så dyr som testets näst dyraste deltagare från Fujifilm.

#Kameror #Leica
8.5

Man kan lugnt kalla Leica X2 för en renodlad stillbildskamera för finsmakarna. X2 kan nämligen inte spela in video, och samtidigt är kameran nästan dubbelt så dyr som testets näst dyraste deltagare från Fujifilm. Men låter man bli att tänka på dessa två faktorer en stund är X2 en läcker och stifull bekantskap med massor av robusta inställningsrattar och genomtänkta snabbknappar. Menyn är testets mest överskådliga, och objektivet har en fast brännvidd som motsvarar 36 mm. Autofokusen reagerar direkt, och de 11 individuella fokuspunkterna är fint fördelade över sökarbilden. Konstigt nog kan man bara fota i råformat om man samtidigt fotar i jpeg. Det är irriterande, då Leica faktiskt har valt det vanliga råformatet DNG, som kan läsas av de flesta bildbehandlingsprogrammen. Bildsensorn är i APS-C-format, och bildkvaliteten bjuder på en utmärkt skärpa vid alla bländarsteg samt en bra kontrast, medan bilddetaljerna är en aning luddigare än hos testdeltagarna från Fujifilm och Sigma vid lågt iso. Vitbalansen är precis under alla ljusförhållanden, och färgerna är klara, medan bruset syns tydligt från iso 6 400. Skärmen har en oförskämt låg upplösning på bara 230 000 punkter. X2 har ingen sökare, men man kan köpa en elektronisk sådan för 3 490 kronor.

Omdöme

Robust kamera med fin bildkvalitet upp till iso 6 400. Objektivet tecknar skarpt och exponeringen är precis. Menyn är intuitiv men priset högt.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
2,7
Bilder/sekund
5
Max. ISO
12500