Leica X-U (Typ 113)

Skräckscenariot för en Leica-kamera är ett dopp i böljan. Så är det inte längre. Men trots att Leica X-U klarar sig på 15 meters djup är den bäst på land.

av Prylguiden #Kameror #Leica
8.1

Leica X-U (Typ 113) är den senaste av Leicas X-kameror, d.v.s. kompaktkameror med APS-C-sensor. Den är tätad så att du kan dyka ner till 15 meters djup, och så klarar den fall från 1,2 meter. Den har en grov och gummibelagd yta som samtidigt är bra att hålla i. Summilux-objektivet på 35 mm och F1.7 är nytt, och ljusstyrkan är en fördel under vattnet. Däremot är brännvidden ett problem. Ljusets brytning under vattnet gör att objektivets 35 mm motsvarar knappt 50 mm, och det är för mycket. Med en vidvinkel som motsvarar 24 mm får du med mer, t.ex. vattenytan sedd underifrån, och du kommer närmare ditt motiv. Därmed får du en bättre bildkvalitet, eftersom du med ett mindre avstånd slipper många av de orenheter som finns i vattnet. Leica X-U klarar sig bättre i vattenbrynet och ovanför ytan, och här är den en snygg kompanjon för segling och action.
Objektivet är knivskarpt över hela bild­ytan och hanterar motljus fint. Det är upplösningen på 16,1 megapixel som begränsar kamerans bildkvalitet. Exponeringen är mycket exakt, så man får sällan användning för exponeringskompensationen. Man kan välja automatisk fokusering eller klara det på egen hand med den breda fokusringen. Menyn är enkel och bilder kan tas i både jpeg och råformat. Med jpeg kan du inte välja bildstilar, så vi rekommenderar absolut att fotografera i råformat, så att du kan få mer gjort i bildbehandlingen. Blixten sitter ovanför objektivet. Den når bara två meter. Kameran har en tillbehörssko, men den kan inte utlösa någon blixt. Däremot kan man sätta en blixt där och lösa ut den trådlöst via den inbyggda, vilket bidrar till intrycket att Leica X-U inte är helt optimerad för ett liv under vattnet.

Exponeringen ställs in på kamerans ovansida, där det finns en ratt för slutartid och en för bländare. Bägge kan ställas in manuellt eller sättas i läge A. Väljer vi 1/1 000 sekund som slutartid och sätter bländarratten på A, så får vi slutartidsprioritet. Ställer vi in båda inställningsrattarna på A får vi helautomatik, och så vidare. Kameran har en måttlig brusreducering, vilket betyder att jpeg-bilder som ska användas direkt ur kameran helst bör vara tagna vid ISO 1 600 eller lägre. Om du råkonverterar kan du dock få mycket fina resultat vid ISO 12 500 i svagt ljus. Lcd-skärmen återger bilderna fint, men ibland luras man att tro att kameran har underexponerat en aning. Detta är dock sällan fallet.
Det är vid manuell fokusering som Leica-kvaliteten verkligen märks. Fokusringen ger skönt motstånd, det känns läckert och precisionen är bra. På skärmen kan man få en förstorad hjälpbild som stöd för en helt exakt fokusering. En elektronisk sökare skulle vara bra att ha, men detta finns inte – inte ens som tillbehör. Menyn har endast 35 punkter totalt, och den finns bara på de stora språken. Svenska är inte ett av dem. Kamerans knappar är stora och lättanvända för en undervattenskamera, och kameran kan filma i Full HD. Wifi och gps ingår däremot inte, och konstigt nog finns det inte heller någon usb-anslutning.
I bilvärlden är det högsta mode att utrusta familjebilar med stora hjul, kromlister, plastdetaljer och fyrhjulsdrift – och sälja dem med ett nytt namn för ett högre pris. Det är i det perspektivet man ska se Leica X-U. Det är en livsstilskamera som du stolt kan visa upp nere i marinan och på de mest exklusiva skidorterna. När det gäller fotografering under vattnet är Leica X-U inte särskilt imponerande, och för vanlig användning föredrar vi den mer allsidiga Leica X Vario alla dagar i veckan. Den kostar 16 990 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Snygg och exklusiv design i tysk kvalitet. Fin och exakt exponering samt skonsam brusreducering. Härligt robust.
Med sin brännvidd och blixtlösning är Leica X-U inte idealisk som undervattenskamera. Upplösningen hade kunnat vara högre.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
12500