Leica X (Typ 113)

Leica X är en exklusiv ­kamera med optik i toppklass. Det höga priset signalerar att kameran är tillverkad i Tyskland. Lightroom 5 ingår i köpet.

#Kameror #Leica
8.3

Man kan kalla Leica X för en mycket stor och dyr kompaktkamera, men då har man inte förstått kamerans appeal. Saken är att den är en tysktillverkad Leica som i storlek och design ligger nära de legendariska M-modeller som haft en central roll i fotografiets historia och nu lever vidare i digitala versioner till priser från 60 000 kronor för den allra enklaste modellen. Med modell X kan man känna sig som en Leica-fotograf för en i sammanhanget blygsam peng. Summilux-­objektivet på 35 mm håller mycket fin kvalitet. Ljusstyrkan är F1.7, men på avstånd under en meter får man nöja sig med F2.5. Exponeringen är bra, medan färgåtergivningen i standardläget är rätt dämpad. Den kan sättas upp till Vivid, eller så kan du fota i råformat, och då blir den bra. Generellt kan man om bildkvaliteten säga att den tack vare kamerans fina objektiv är utmärkt men på grund av en lägre upplösning har en sämre detaljåtergivning än t.ex. Sony RX100 III. Leica X har tyvärr ingen sökare, men det finns lösa elektroniska Visoflex-sökare som man kan sätta i tillbehörsskon. Det kan vi rekommendera, men det ökar priset med 4 495 kronor. Skärmen går inte att vinkla men håller hög kvalitet. ­Kameran har en utmärkt autofokus, men det är mycket roligare att fokusera manuellt med den stora ringen runt objektivet.

Omdöme

Leica X är en exklusiv ­kamera med optik i toppklass. Det höga priset signalerar att kameran är tillverkad i Tyskland. Lightroom 5 ingår i köpet.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
19,6
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
12 500