anm_leicaTL2_01

Leica TL2

Leicas T-serie är det närmaste man kommer en mobiltelefon med avseende på hanteringen. TL2 är den tredje modellen i serien, och den smarta tekniken är inte bara en fördel.

#Kameror #Leica
8.3

Leica TL2 är lika mycket konstverk som kamera. Kamerahuset har en väldigt exklusiv konstruktion, och bortsett från den stora, tryckkänsliga skärmen på 3,7 tum har kameran bara två knappar och två inställningsrattar. Knapparna och rattarna byter funktion beroende på inställning, vilket inte är vidare användarvänligt. När du har tagit en bild och ska kolla resultatet finns det inte någon uppspelningsknapp, utan du ska svepa fingret uppåt på skärmen för att visa bilden. Manualen har en bristfällig beskrivning av detta. Skärmmenyn består av en rad tryckkänsliga punkter, varav nio åt gången syns på skärmen med en ikon och lite text. Ikonerna kan arrangeras efter behag. Du kommer antingen att älska eller hata inställnigsmetoden hos TL2. Inställningarna går mycket långsammare än på en kamera med direktknappar till bl.a. ISO och autofokus, eftersom du måste in i menyn för att komma vidare. TL2 är definitivt ingen kamera för entusiaster eller yrkesfotografer som föredrar Leicas M-, Q- eller SL-serie. TL-serien är en lyxig leksak för folk som vill ta fina bilder utan att röra kamerainställningarna.
Jämfört med Leica T och TL har upplösningen ökats från 16,0 till 24,1 megapixel, vilket ses i en bättre detaljåtergivning som dock inte överträffar andra kameror med samma upplösning. Färgerna på jpeg-bilderna blir bra, men inte mer. Vi fick ofta färgstick, men det gör inget om du fotar i råformat. Objektivet Vario-Elmar 18-56mm F3.5-5.6 är ett perfekt val. Det är knivskarpt från full bländare på alla brännvidder, och det förekommer varken missteckning eller vinjettering. Det kostar dock ytterligare 15 200 kronor, vilket ger ett totalt pris på 35 190 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Leica TL2 är ett av de tjusigaste kamerahus vi någonsin har hållit i. Fint att man kan använda Leica M-objektiv med adapter.
Kameran har inte inbyggd sensorrengöring. Du måste själv rengöra sensorn om du byter objektiv då och då. Menysystemet och manualen är bristfälliga.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
4
Bilder/sekund
7
Max. ISO
50000