Leica SL

Då är de legendariska tyskarna klara med en systemkamera med fullformatssensor. Vi har testat den ihop med det nya objektivet med autofokus.

#Kameror #Leica
8.2

Leica SL är en intressant nyhet på flera sätt. Den är Leicas första spegellösa fullformatskamera med autofokus, och det kommer säkert att glädja en del fotografer i prylälskarsegmentet. Med Leicas legendariska M-serie har man alltid varit tvungen att fokusera manuellt, vilket kräver extremt mycket övning om man ska kunna konkurrera med även den långsammaste autofokusen i en rätt billig kamera.
SL lanseras med objektivet Leica Vario-Elmarit-SL 24-90mm F2.8-4 ASPH. Objektivet tecknar knivskarpt och har inbyggd bildstabilisering, som dock måste aktiveras i kameran. Kamerahuset är gjort av ett massivt aluminiumblock och väger 847 gram, medan objektivet väger hela 1 140 gram. Utrustningen ger alltså lätt ömma axlar eller axelmuskler, och totalt kostar kamerahus och objektiv 112 000 kronor. Ett galet pris när man t.ex. får så mycket brus redan vid iso 6 400.
Leica lovar att autofokusen är en av världens snabbaste, vilket vi dock inte riktigt förstår. Speciellt i svagt ljus fick den jobba hårt. Ett nytt objektiv som ska höja hastigheten är på väg.
Kameran har 49 fokuspunkter, som kan väljas antingen med en punkt på den tryckkänsliga skärmen eller med hjälp av den lilla styrspaken.
Kamerans elektroniska sökare, med en upplösning på 4,4 megapixel och 0,8x förstoringsgrad, är suverän. Sökaren uppdateras 60 gånger per sekund och återger vald exponering
helt exakt.

Både kameran och objektivet är vädertätade och kan stå emot både en sandstorm och en regnskur. Leicas designer älskar minimalistisk design, och lika snygg som kameran är, lika irriterande är det att man bara har fyra knappar till förfogande. Dessutom är knapparna programmerbara och har därför inga symboler, så det tar lång tid innan man känner sig hemma. Knapparna leder för övrigt in i kameramenyn på olika sätt, vilket också kräver en del tillvänjning.
Leica SL är på många sätt en förening av T- och Q-serien. Från Q-serien kommer bildsensorn på 24,0 megapixel, som dock med Leica SL saknar lågpassfilter. Detta betyder i kombination med det utmärkta objektivet att bilderna blir knivskarpa. En upplösning på 24,0 megapixel är inte särskilt imponerande i dag. Tanken från Leicas sida är tydligen att bilderna därmed ska kunna hantera bildbrus bättre, eftersom de inte behöver trycka in så mycket bildinformation på sensorn. Det fina med Leica SL är att kornen påminner om analoga korn. Det dåliga är att kornen syns ganska tydligt vid iso 6 400. Här klarar sig toppmodellerna från Canon och Nikon mycket bättre.
Färgåtergivningen i jpeg är ganska försiktig, och i synnerhet hudtonerna blir litet väl magentafärgade för vår smak. Men att gnälla för mycket över jpeg-kvaliteten är som att gnälla över att en Porsche inte kan köra i 250 km/h på ettans vxel. Leica använder råformatet DNG, som hanteras av i stort sett alla program, och kvaliteten är verkligen bra, speciellt om man ökar färgmättnaden något. Kameran kan absolut användas till actionbilder, och då kan man ta 11 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus.
Leica SL kan med diverse adaptrar ta upp till 136 olika Leica-objektiv, och till våren kommer det två nya SL-objektiv med brännvidder på 90–280 mm respektive 50 mm. Även videofotograferna kommer helt säkert att känna sig frestade av Leica SL, som kan filma i 4K med 24 bilder per sekund.

Omdöme

Kameran har den bästa elektroniska sökaren vi har sett hittills. Den är knivskarp, uppdateras blixtsnabbt och återger aktuell exponering helt naturtroget.
Även inbitna minimalister lär bli irriterade över de alltför få knapparna och det besvärliga menysystemet. Kameran är dessutom tung och som vanligt dyr.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
24
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
11
Max. ISO
50000