Leica CL

Leica CL är en kompakt systemkamera med inbyggd sökare och utbytbart objektiv. Retrokameran har nya, bra funktioner, men motiverar de verkligen det höga priset?

#Kameror #Leica
8.4

Leica CL lanserades 1973 som den minsta analoga kameran som var kompatibel med objektiven till Leicas legendariska M-serie med mätsökarkameror. Nya Leica CL är naturligtvis digital. Den har en APS-C-sensor på 24,1 megapixel och delar objektiv med Leicas TL-kameror. Den nya CL-modellen är mer klassisk Leica än TL-modellerna, och inte minst har den en inbyggd elektronisk sökare, något som är tillbehör till TL.
Kamerans yttre är mer elegant än ergonomiskt korrekt. Högerhanden har inte mycket att fatta tag i, och kamerahuset är halt. När man väl vant sig vid de fyra knapparna på baksidan och de två rattarna ovanpå kameran funkar det fint att göra grundläggande inställningar. Menyn är tämligen enkel och är inte översatt till svenska. Skärmen på 3,0 tum är inte vridbar och har en primitiv touch-styrning, men den återger ljus och färger korrekt. Den är inte lämplig som live view-sökare, eftersom det ligger exponeringsdata överst och underst som är i vägen när man komponerar bilden. På ovansidan av kameran sitter en display på 8 x 15 mm som visar bländare och slutartid. Sökaren är stor och skarp med fin kontrast och korrekta färger, så den är ovärderlig. Leica CL saknar inbyggd blixt, bildstabilisering och sensorrengöring.
Exponering och färgåtergivning är mycket bra. I svagt ljus syns en svag kornighet från ISO 6400 som gradvis försämrar bildkvaliteten från ISO 12500 upp till maximala ISO 50000. Objektiven är utmärkta. I paketet med Vario-Elmar-T 18-56mm F3.5-5.6 ASPH kostar CL 37390 kronor. Sony Alpha6500 med ett motsvarande Zeissobjektiv är bättre på flera punkter och kostar bara 24580 kronor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Den utmärkta sökaren, den mycket fina exponeringen och den höga optiska kvaliteten gör Leica CL till en mycket trevlig bekantskap.
Skärmen på 3,0 tum är inte lämplig att användas som sökare, eftersom svarta fält upptill och nedtill stjäl utrymme. Priset ligger högt för denna klass.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
24,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
50.000