Leica C-Lux

För första gången har Leica en kompaktkamera med stor bildsensor, kraftfull zoom och den välkända röda logotypen. Den senare har dock viss effekt på priset.

#Kameror #Leica
8.4

Leica C-Lux är i stora delar samma kamera som Panasonic Lumix DC-TZ200. Båda kamerorna har en så kallad 1-tumssensor och ett zoomobjektiv med 15x zoom för 24–360 mm, elektronisk sökare, bra autofokus, serietagning med tio bilder i sekunden, råformat och videoinspelning i 4K. Närmaste konkurrent med 1-tumssensor till de två modellerna är Sony DSC-RX100 VI, som har 8,3x zoom och dessutom är dyrare.
Vid fotografering har kameran en mycket effektiv optisk bildstabilisering, som får stöd av stabilisering på sensorn i fem plan vid videoinspelning. Autofokusen har 49 mätpunkter.
I motsats till versionen från Panasonic har Leica C-Lux något större grepp och ligger bra i handen.
C-Lux är behaglig att jobba med. Ergonomin är överraskande bra med genomtänkt placering av knappar och rattar. Skärmen på 3 tum håller hög kvalitet och är tryckkänslig. Den elektroniska sökaren med 2,23 miljoner bildpunkter är ovärderlig för att se motivet och stabilisera kameran under fotografering, men ljus och färger visas inte exakt eftersom sökaren inte kan återge svart.
Ljuskänsligheten är upp till ISO 25 000, men vid det värdet blir bilderna extremt gryniga. Om resultatet ska bli riktigt bra ska vi helst inte gå över ISO 3 200. Detaljåtergivningen är bra tack vare den höga upplösningen på 20 megapixel, men tyvärr försämras skärpan stegvis från 85 mm och upp till 360 mm, där skärpan bara är genomsnittlig.
Panasonic TZ200 finns i svart och kostar 8 900 kronor, medan nya Leica C-Lux i antingen midnattsblått eller ljust guld med sin röda logotyp går på 9 999 kr.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett zoomobjektiv med ett omfång på 24–360 mm i en kamera som får plats i fickan är lockande. Att C-Lux fotar i råformat och filmar i 4K höjer betyget. Telebilderna får oss inte att hoppa högt av förtjusning, och priset är högt jämfört med Panasonics version av den kompakta kameran.

Specifikationer

Märke
Leica
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
15x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600