Insta360 ONE R Twin Edition

Denna innovativa kamera kan byggas om från 360-graderskamera till actionkamera på under en minut.

av Prylguiden #Kameror #Insta360
9.2

Kinesiska Insta360 har stor framgång med sina 360-graderskameror i olika prisklasser. Med ONE R går de ett steg längre och gör det möjligt att bygga om från 360-kamera till actionkamera på under en minut. Twin Edition består av en grundmodul med skärm samt två objektivmoduler som man kan växla mellan. Den ena har två vidvinkelobjektiv för filmning i 360 grader runt sig i 5,7K, och sedan väljer man utsnitt i en app på mobilen. De färdiga klippen motsvarar Full HD. Den tillhörande appen är rätt avancerad men ändå lättanvänd, och det är kul att välja ut perfekta vinklar och göra panoreringar i appen.
Det andra objektivet är av mer klassiskt snitt, och när man monterar det på kameran i stället för 360-modulen har man plötsligt en actionkamera med 4K, precis som vi är vana vid i GoPro-kamerorna. Med brännvidden som motsvarar 16 mm kommer allt med i bilden, och i appen kan man välja att gå lite närmare och på så vis undvika missteckning. Den inbyggda bildstabiliseringen är digital, men inte desto mindre verkligt bra. Även på språng fick vi lugna och flytande klipp. Bildkvaliteten är i vissa situationer bättre än GoPros senaste, HERO8 Black. Bland annat blir detaljgraden i mörka partier högre med Insta360 ONE R, som inte är lika hård i kontrasten som konkurrenten. Ljudet är medelmåttigt men man kan montera en extern mikrofon. Stillbilder kan tas i råformat.
Bildkvaliteten med 360-modulen är en smula bättre än hos den utmärkta föregångaren, Insta360 ONE X. Vi upplevde en bättre dynamik där partier i motljus frätte ur mindre. Bildstabiliseringen är verkligt bra även med 360-graderskameran. Trots modulkonstruktionen är ONE R vattentät ner till fem meters djup, och de olika delarna samt det röda batteriet i botten sitter ordentligt fast i varandra. Batteriet klarar cirka 45 minuters filmning och är inte lika känsligt för kyla som hos föregångaren. Färgskärmen är liten men användbar.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Innovativ och ambitiös kamera som på flera områden överträffar väletablerade GoPro. Du får effektfulla 360-gradersklipp som kan komponeras efter tagningen, men det tar en viss tid att växla mellan modulerna, och bildstabiliseringen pressas i dåligt ljus.

Specifikationer

Märke
Insta360
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1x