Hasselblad X1D-50C

Det är ett intressant drag att giganten Hasselblad lanserar en helt ny serie av ­spegellösa system­kameror i mellanformat. Men är det kanske lite för tidigt?

av Prylguiden #Kameror #Hasselblad
8.6

Hasselblad X1D-50C osar av kvalitet. ”Handmade in Sweden” står det ingraverat i den läckra, matta metallen, och kameran ligger fint i händerna, oavsett vilket av de tills vidare fyra XCD-objektiven du väljer. Med kamerans brännviddsförlängning på 0,79x motsvarar de 24 mm, 35 mm, 71 mm och 95 mm, och fler objektiv är på väg. De har central­slutare, vilket innebär att du har blixtsynkronisering ända ner till 1/2 000 sekund. Objektiven är av fin mekanisk och optisk kvalitet, men bokehn, det vill säga bakgrundsoskärpan, är något kantig.
Ikoner och text på kamerans fasta, tryckkänsliga skärm på 3,0 tum visas tydligt, och man vänjer sig tveklöst vid den väldigt annorlunda användningen av de 11 knapparna och två inställningsrattarna. Inställningsratten för automatik kan tryckas ner i kameran så att man inte råkar ändra inställning utan avsikt. Det är praktiskt. Det är å andra sidan inte okej att det tar 7,5 sekunder för kameran att starta upp. Sökaren är stor och bra, och både den och skärmen visar bilderna precis som de blir.
För ovanlighetens skull är kameran främst avsedd för råformat. Varje råfil tar upp 105 MB. Det går att fota i råformat eller råformat + jpeg, men inte bara jpeg. Jpeg-upplösningen är fast på 12,8 megapixel, och Hasselblad varnar om att jpeg ger en lägre hastighet. Jpeg-bilder är finkorniga till och med ISO 6 400. Färgerna är fina, men exponeringen kräver strama tyglar. Därför är det irriterande att exponeringskompensationen hoppar tillbaka till 0 efter varje bild. Vi fick intryck av att X1D har lanserats lite för tidigt. En stor firmware-uppgradering är utannonserad, och den tar förhoppningsvis hand om reaktionstiderna, batteriets hållbarhet och andra barnsjukdomar.
En god ting ved X1D er, at det på den ene side er mindre end et full-frame dslr, og på den anden side har det en mellemformatsensor på 33x44mm. Det er nemt at have med, og du kan sagtens bruge det også uden stativ. Jo, 105mb rawfiler gør indhug på hukommelseskortet, men kameraet har til gengæld også plads til to SD-kort. Video kan optages i fuld HD, og kameraet har gps. Hasselblads største udfordring er, at Fujifilm GFX er et mere alsidigt kamera med ligeså god billedkvalitet til en markant lavere pris på huset. Objektiverne koster stort set det samme. De klassiske, analoge Hasselblad’er var også langt dyrere end deres japanske konkurrenter, og var alligevel gennem et halvt århundrede det foretrukne professionelle kamera for studiefotografer, landskabsfotografer, arkitekturfotografer, portrætfotografer, og for den sags skyld også fotoentusiaster, der aftog halvdelen af produktionen. Med sin fornemme billedkvalitet, og en solid firmwareforbedring, har Hasselblad X1D en gode odds for at føre den arv videre.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Råfilerna på 105 MB får väldigt många detaljer och ett enormt dynamiskt omfång, och X1D är, som allt annat från Hasselblad, riktigt lyxig.
Vår X1D hade en del svagheter, bland annat reaktionstider, som en
kommande stor firmware-uppgradering förhoppningsvis löser.

Specifikationer

Märke
Hasselblad
Milj. Pixlar
51,3
Brännviddsförl./optisk zoom
0,79
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
2,3
Max. ISO
25600